Nākamajā gadā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas celtniecībai piešķirtais finansējums tomēr tiks samazināts par 2,76 miljoniem latu jeb 10 % no 2009. gadā sākotnēji paredzētā apjoma, otrdien nolēma valdība.

Kopumā nākamgad LNB būvniecībā bija paredzēti 27,6 miljoni latu.

Helēna Demakova uzsvēra, ka šis samazinājums ir maksimāli iespējamais, jo līgumus ar būvniekiem un citām organizācijām vairāk nedrīkst lauzt.

Aģentūras "Trīs Jaunie brāļi" pārstāve Elīna Bīviņa portālam "Delfi" pavēstīja, ka samazinājums pieņemts ar noteikumu, ka šī naudas summa, proti, 2,76 miljoni latu, tiek pārnesta uz 2010. gadā paredzēto projekta finansējumu. Pēc Bīviņas sniegtās informācijas, tas bijis vienīgais veids, kā ietaupīt, izvairoties no sankcijām un finansiāliem zaudējumiem, kas neizbēgami rastos, ja tiktu veiktas būtiskas izmaiņas līguma nosacījumos. Konsultējoties ar būvniekiem, ir panākta konceptuāla vienošanās, ka šāda finansējuma pārdale ir amortizējama no būvniecības procesa un nepārtrauktības viedokļa, taču tā ir maksimālā pieļaujamā celtniecības līguma kontekstā. Jebkurš lielāka apjoma finansējuma samazinājums iedarbinātu līgumā paredzēto sankciju mehānismu.

Pavisam LNB būvei atvēlēti 120 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!