Pagājušā gadā, salīdzinot ar 2000.gadu, samazinājies saslimušo skaits ar seksuāli transmisīvām slimībām - sifilisu, gonoreju un hlamidiozi. Pērn saslimšana ar sifilisu, salīdzinot ar 2000.gadu, samazinājusies 1,8 reizes, ar gonoreju -1,4 reizes, bet ar hlamidiozi slimojuši 1,1 reizi mazāk, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) dati.
SVA epidemioloģiskā biļetena dati liecina, ka 2001.gadā ar sifilisu saslimuši 594 cilvēki, kas ir par 446 gadījumiem mazāk, bet ar gonoreju inficējies 551 cilvēks, kas ir par 195 gadījumiem mazāk nekā 2000.gadā. Arī saslimšana ar hlamidiozi pagājušajā gadā samazinājusies par 58 gadījumiem, salīdzinot ar 2000.gadu. Kopumā pērn reģistrēti 589 hlamidiozes gadījumi.

Valsts ādas un seksuāli transmisīvo slimību centra (VĀSTSC) direktore Ilze Jēkabsone BNS pastāstīja, ka, lai gan pēdējos trijos gados samazinās saslimšanas gadījumu skaits ar seksuāli transmisīvām slimībām, valstī joprojām vērojamas reproduktīvās veselības un neauglības problēmas, kas lielākoties radušās pēc seksuāli transmisīvas slimības pārslimošanas.

"Tas liecina, ka šie dati neatspoguļo patieso realitāti. Situācija ir stabilizējusies, bet nav straujš saslimšanas kritiens," sacīja Jēkabsone. Viņa šādu situāciju skaidro ar ģimenes ārstu neziņošanu par konstatētu slimības gadījumu uz VĀSTSC, kas ir nepieciešams, jo šīs slimības ir tā saucamās reģistrā uzskaitāmās slimības.

"Varu uz pirkstiem saskaitīt, cik ģimenes ārstu pērn snieguši ziņojumu par atklātu saslimšanas gadījumu. Lielākoties ārsti paši ārstē šos slimniekus materiālo apsvērumu dēļ un nesniedz mums par to ziņas," pauda Jēkabsone. Sifiliss, gonoreja un hlamidioze ir seksuāli transmisīvās slimības, ar kurām var inficēties, stājoties dzimumattiecībās ar inficētu partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!