Pēc tikšanās ar Nacionālo radio un televīzijas padomi Latvijas Televīzija saskaņā ar valsts finansējuma samazinājumu 2009. gadam pieņēmusi vairākus nopietnus lēmumus, kas izšķiroši ietekmēs LTV programmas būtību, portālu "Delfi" informēja VB SIA "Latvijas televīzija" sabiedrisko attiecību speciāliste Ieviņa Ancena.
"Jau līdzšinējais LTV budžets ir bijis izdzīvošanas budžets, un tā ietvaros sabiedriskā medija misijas pilnvērtīga pildīšana ir bijusi ievērojami apgrūtināta. Nu, saņemot Saeimas pieņemto lēmumu, sabiedriskās televīzijas funkciju izpildīšana tiek kritiski apdraudēta. Turklāt jāņem vērā, ka jau šobrīd samazinās arī reklāmas ieņēmumi, bet 2009. gadā LTV prognozē vēl lielāku - aptuveni Ls 500 000 reklāmas plāna kritumu, tāpēc kopējā LTV budžeta samazinājums nākamgad būtu 2,9 miljoni latu," skaidro LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

LTV, izprotot kopējo situāciju valstī un rūpīgi analizējot izdevumu pozīcijas, ir izstrādājusi priekšlikumus LTV krīzes budžetam, lai nenovestu uzņēmumu maksātnespējas stāvoklī.

Šāda lēmuma rezultātā LTV spiesta veikt virkni būtisku izmaiņu savā darbībā. LTV samazinās LTV1 un LTV7 programmu veidošanas tiešās izmaksas, piemēram, pārtrauks tādus nacionālas nozīmes izklaides projektus kā Eirovīzijas dziesmu konkursu un seriāls "Neprāta cena". Tāpat tiks pārtraukts LTV īpašo korespondentu darbs Briselē un Maskavā, tādējādi apdraudot aktuālas un objektīvas informācijas pieejamību sabiedrībai par notikumiem Eiropas Savienībā un Krievijā. Nolemts arī pārtraukt uzsākto praksi neatkarīgo producentu un sadarbības partneru veidoto raidījumu iepirkšanu par naudu (piemēram, raidījums "Abi labi" un "Jauna nedēļa"), kā arī pārtraukt LTV7 ziņu raidījumu krievu valodā "Strana LV", tā liedzot krievu valodā runājošajiem Latvijas iedzīvotājiem gūt informāciju par valstiski svarīgiem notikumiem.

Budžeta samazinājuma vārdā LTV nebūs iespējams atspoguļot arī valstiski svarīgus kultūrnozīmīgus notikumus - piemēram, tautas deju festivālu "Sudmaliņas", Latvijas Nacionālā teātra un Latvijas Nacionālās operas 90. jubilejas svinības. Tiks pārtraukta arī Latvijas teātru un koncertu ierakstīšana un pārraidīšana. Tāpat apdraudēta ir arī 2010. gada Skolēnu dziesmu un deju svētku atspoguļošana, Olimpisko spēļu un pasaules un Eiropas futbola spēļu licenču iegāde.

Budžeta samazinājuma dēļ LTV nolēmusi pārtraukt arī Ziņu dienesta tehnoloģiju modernizācijas projektu un apturēt LTV interneta ziņu portāla izveidošanas projektu. Esošā tehnika ir tik kritiskā stāvoklī, ka apdraud Ziņu dienesta darbu. Tiks pārtrauktas visas LTV investīcijas darbinieku izglītībā un attīstībā.

"Ņemot vērā mūsu izstrādātos ierosinājumus, uzskatām, ka primāri šajā situācijā būtu nepieciešams rast finansējumu LTV7 analogās virszemes apraides nodrošināšanai viena miljona latu apmērā, kā arī LTV programmu ražošanai vismaz 800 000 latu apmērā," uzskata Kots.

Budžeta samazinājuma rezultātā LTV plānoja arī pārtraukt LTV7 virszemes analogo apraidi, kas būtiski ietekmētu informācijas pieejamību sabiedrībai, jo īpaši - maznodrošinātajai sabiedrības daļai.

Tomēr jau ziņots, ka satiksmes ministrs Ainārs Šlesers paudis apņēmību piešķirt līdzekļus LTV7 analogās apraides nodrošināšanai. Viņš piedāvā palielināt Satiksmes ministrijas (SM) pārziņā esošās VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) kapitālsabiedrības maksājumu par valsts kapitāla daļu izmantošanu un no saņemtajām dividendēm Latvijas Televīzijai (LTV) un Latvijas Radio (LR) piešķirt finansējumu aptuveni 1,4 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!