Foto: LETA
Šā gada otrajā pusē samazinot ta dēvēto simtlatnieku stipendiju līdz 80 latiem mēnesī, Labklājības ministrija (LM) cer līdz gada beigām izveidot par 3655 darba praktizēšanas vietām vairāk un iesaistīt papildus 4300 bezdarbniekus, liecina LM informatīvais ziņojums par Sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanas gaitu.

Šā gada otrajā pusē izveidotajās 3690 darba praktizēšanas vietās dalības termiņš būs īsāks par sešiem mēnešiem, jo visas izveidotās praktizēšanas vietas beigs savu darbību jau 30.novembrī. Visām turpmāk izveidotajām darba praktizēšanas vietām netiks piešķirtas dotācijas darba praktizēšanas izdevumu nodrošināšanai, tai skaitā nepieciešamajam inventāram un palīgmateriālu iegādei un nomas izdevumu segšanai.

No 1.jūlija samazinot bezdarbniekiem paredzēto ikmēneša stipendijas apmēru no 100 uz 80 latiem, LM cer mazināt pasākuma pievilcību, veicinot bezdarbnieku iniciatīvu darba meklēšanā normālajā darba tirgū un vienlaikus to mērķējot uz tiem bezdarbniekiem, kas ir visnelabvēlīgākajā situācijā.

Šā gada otrajā ceturksnī samazinājies bezdarbnieku skaits, kuri izteikuši vēlmi piedalīties "simtlatnieku" programmā – ja marta beigās iesaistīties pasākumā vēlējās 50 497 bezdarbnieki, tad jūlija sākumā – vairs tikai 35 258 bezdarbnieki. LM šo tendenci skaidro ar vasaras sezonā lielākām iespējām iesaistīties sezonas darbos un dabas velšu vākšanu, samazināto stipendijas apmēru un darba praktizēšanas ilgumu.

No aprīļa līdz jūlijam "simtlatnieku" programmas ietvaros no jauna izveidotas 13 115 darba praktizēšanas vietas un iesaistīti 19 268 bezdarbnieki, kas veido 57,5% no gadā plānotā no jauna iesaistāmo skaita. Otrā ceturkšņa beigās darba praktizēšanā pašvaldībās ar stipendiju piedalījās 18,2% no visiem bezdarbniekiem, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu.

Jau vēstīts, ka no nākamā gada darba praktizēšanu ar stipendiju jeb tā dēvēto simts latu programmu aizstās algotie pagaidu sabiedriskie darbi. Tajos divu gadu laikā plānots iesaistīt 49 tūkstošus bezdarbnieku, šim mērķim no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem tērējot 23 miljonus latu.

Simts latu programma jeb darba praktizēšana ar stipendiju pašvaldībās ir Eiropas Sociālā fonda līdzfinansēts projekts ar 21 miljona latu kopējo finansējumu un īstenošanas periodu no 2009.gada septembra līdz 2010.gada decembrim. To īsteno Nodarbinātības valsts aģentūra sadarbībā ar pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!