Foto: LETA

Pēc TV3 raidījuma "Nekā personīga" publicētās informācijas par aizdomām, ka bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (R) varētu būt paturējis amata vajadzībām piešķirto telefonu, iezīmējušās domstarpības partijas "Republika" vadībā.

Kā pauda "Republikas" līdzpriekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, lai noņemtu aizdomu ēnu, Sandim Ģirģenam būtu jāaptur savas līdzpriekšsēdētāja pilnvaras partijā.

Paužot personīgo viedokli un balstoties publiski izskanējušajā informācijā, Dombrovskis atzina, ka radusies situācija ir "ļoti liels sitiens pa jaunizveidotās partijas reputāciju, kas veidota, balstoties augstākajos uzvedības standartos".

"Uzskatu, ka šajā situācijā Sandim Ģirģenam vajadzētu izdarīt divas lietas. Pirmkārt, ja tiešām telefons nav ticis nodots Iekšlietu ministrijai, beidzot pildīt ministra pienākumus, viņam būtu jāatlīdzina valstij iespējamais zaudējums telefona vērtības apmērā. Otrais, kamēr tiesvedība nav beigusies ar rezultātu, kas noņemtu smagu aizdomu ēnu, viņam būtu jāaptur sava darbība kā partijas "Republika" līdzpriekšsēdētājam," pauda politiķis, uzsverot, ka tas nepieciešams, lai saglabātu biedru un atbalstītāju uzticību un aizsargātu partijas reputāciju.

Savukārt "Republika" valdes locekļi Ēriks Pucens un Kaspars Ģirģens pauž atbalstu partijas dibinātājam un līdzpriekšsēdētājam Sandim Ģirģenam, informēja Pucens.

Gan Pucens, gan Kaspars un Sandis Ģirģeni iepriekš bija partijas "KPV LV" biedri.

"Mūsu valstī tikai tiesa var lemt, kas ir vainīgs un kas nē. Sanda Ģirģena gadījumā pret viņu pat nav izvirzītas apsūdzības. Zinot, cik daudz rotāciju un izmaiņu viņa laikā bija iekšlietu sistēmā, šāda diskreditējoša stāsta iznākšana publiskajā telpā ir tikai loģiska," uzskata Pucens.

Politiķis norāda, ka "Republikai" kā partijai, "kas cīnās pret sistēmu, šo sitienu būs vēl un vēl". Pucens uzsver, ka Sandis Ģirģens nedrīkst atkāpties no līdzpriekšsēdētāja amata, jo tas būtu nepareizs signāls sabiedrībai, "kura tic (..), ka viņš spēs cīnīties ar korupciju". "Savukārt no Vjačeslava Dombrovska sagaidām komandas darbu - šādam ir jābūt visas valdes lēmumam, jo partija nav viena cilvēka orķestris," pauž Pucens, komentējot Dombrovska redzējumu, ka Sandim Ģirģenam būtu jāaptur savas līdzpriekšsēdētāja pilnvaras.

Savukārt Kaspars Ģirģens pārmetumus saista ar Sanda Ģirģena izveidoto Republikāņu kustību, kura "Republikā" ieņemot arvien "noteicošāku balsi". "Neslēpsim, ka tas nepatīk otram partijas līdzpriekšsēdētājam [Dombrovskim]. Ir pat bijuši viņa un atsevišķu viņa cilvēku uzstādījumi, ka Republikāņu kustība ir jālikvidē vai jāpiebremzē," pauž Kaspars Ģirģens.

Politiķis domā, ja izdotos viņa brāli noņemt no līdzpriekšsēdētāja amata, tad arī tiktu "atrisinātas galvassāpes ar kustību un (..) tiktu izjaukts līdzsvars valdē", negatīvi vērtējot šādu iespēju. "Daļa no partijas biedriem ir pauduši savu neapmierinātību par atsevišķiem mūsu kolēģu Saeimā Dombrovska un Evijas Papules balsojumiem, kas īsti neatbilst "cīņai" pret sistēmu, piemēram, par kompensācijām ebreju kopienai, veselības ministra demisijas pieprasījumu," norāda Kaspars Ģirģens.

Sandis Ģirģens šonedēļ tikšoties ar Republikāņu biedriem un kustības dalībniekiem, lai uzklausītu viņu nostāju saistībā ar Vjačeslava Dombrovska uzstādījumu. Gaidāms balsojums par uzticēšanos Sandim Ģirģenam kā "Republika" līdzpriekšsēdētājam un Republikāņu flanga biedri jau tagad viņam paužot lielu atbalstu, apgalvo Kaspars Ģirģens un Pucens.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", Sandim Ģirģenam pēc ministra amata pamešanas 2021.gada jūnijā bija jānodod lietas un arī par valsts naudu pirktais dienesta telefons - nepilnu 1000 eiro vērtais "Apple Iphone XR". Ministrs telefonu vēlējies paturēt sev. Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, kas ir telefona īpašnieks, nav likumīga veida, kā darbinieki izsniegtās ierīces var paturēt privātai lietošanai. Centra priekšniece pēc ministra lūguma mēģinājusi jautājumu atrisināt, lai pēc papīriem telefons skaitītos iznīcināts.

Tiesā Informācijas centra darbinieki stāstījuši, ka no amata pienākumu pildīšanas atstādinātā Informācijas centra priekšniece Līga Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst. Informācijas centrs izlēmis Sanda Ģirģena "Iphone" norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki, un firma, kas, neredzot aparātu, sagatavoja izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams.

Telefons lietiskajiem pierādījumiem neesot pievienots, jo esot pazudis. Kad izmeklētāju lūguši Sandim Ģirģenam atdot ierīci, viņš paziņojis, ka tā, braucot ar motociklu, izkritusi no kabatas.

Sandis Ģirģens kriminālprocesu uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju Informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!