Rīgas bērnu tiesību aizsardzības centrs pēc nesenajiem paziņojumiem televīzijā un presē saņēmis jaunas ziņas no iedzīvotājiem par vardarbību pret bērniem un viņu seksuālo izmantošanu.
Centrs nule kā nodevis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai un policijai ziņas par vienu šādu gadījumu. Centra direktors Jānis Gulbis atzina, ka viņa vadītā iestāde pašlaik darbojas zināmā mērā kā starpnieks starp cietušajiem un tiesībsargājošām iestādēm, jo uzticība tām pagaidām neaug.

Cietušo uzticība varētu pieaugt pēc tam, kad prokuratūras un policijas darbinieki izietu atbilstošu apmācību un būtu sertificēti darbam ar vardarbībā cietušajiem bērniem. Pašlaik šādas sagatavotības nav, turklāt vēl nav redzami arī pirmie izmeklēšanas rezultāti šādās lietās, pauda Gulbis.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Jānis Drobiševskis BNS sacīja, ka prokuratūra sadarbībā ar bērnu tiesību aizsardzības centru turpina pārbaudīt faktus par iespējamo bērnu seksuālo izmantošanu Rīgas mācību iestādēs.

Darbs šajā pārbaudē tika uzsākts apmēram pirms divām nedēļām un pašlaik prokuratūra runājusi ar centra pārstāvjiem, uzklausījusi viņu rīcībā esošos faktus un vienojusies par sadarbību, ja sarunās ar cietušajiem būs vajadzīga psihologu palīdzība.

Turpmāk notiks sarunas ar Rīgas 1.internātskolas personālu un tikai pēc rūpīgas apstākļu noskaidrošanas tiks lemts, ar kuriem bērniem un par kādiem jautājumiem runāt. Tādēļ pārbaude varētu turpināties vairākus mēnešus.

Drobiševskis nevēlējās stāstīt par konkrētām sūdzībām, kas tiek izmeklētas, lai nekaitētu izmeklēšanai, kā arī lai nebaidītos pieteikties citi cietušie. Tomēr viņš atzina, ka ir konkrētas sūdzības, kuras šajā pārbaudē izmeklē.

Prokuratūra arī turpina apkopot informāciju par krimināllietu ierosināšanas atteikuma vai izbeigšanas gadījumiem par nepilngadīgo seksuālo izmantošanu. Šādas lietas Rīgā 1998. un 1999.gadā bijušas apmēram 20, taču pašlaik vēl nav atklāts, ka kādā no tām lēmums būtu bijis nepamatots.

Pašlaik pārbaudē par bērnu seksuālās izmantošanas gadījumiem iesaistīti divi, bet par krimināllietu izbeigšanu - četri prokurori. Iespējams, ka pirmajā grupā ar laiku prokuroru skaits būs jāpalielina, sacīja Drobiševskis.

Arī Gulbis apliecināja viņa vadītās iestādes gatavību sadarboties ar prokuratūru noziegumu izmeklēšanā. Viņš uzsvēra, ka jautājums par nepilngadīgo seksuālo izmantošanu ir aktuāls visā Rīgā, ne tikai pieminētajā 1.internātskolā. Gulbis pauda pārliecību, ka cīņā pret šo problēmu nepieciešams vairākkārtējs tikumības policijas spēku palielinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!