Ģenerālprokuratūra no Lihtenšteinas saņēmusi materiālus "Latvenergo" pazudušo triju miljonu lietā, kas tika pieprasīti jau pirms vairākiem gadiem. Saņemtie materiāli pašlaik tiek tulkoti un salīdzināti ar Latvijas rīcībā esošo informāciju.
Pagaidām nekādas plašākas ziņas par saņemtās informācijas saturu netiek sniegtas, jo viena krimināllietas daļa ir izmeklēšanas stadijā, bet otra - nosūtīta uz tiesu, kur tā vēl nav izskatīta.

Jau ziņots, ka prokuratūra no Lihtenšteinas jau kopš 1998.gada vēlas saņemt firmas "International Finance Company Establishment" (IFCE) birojā izņemtos dokumentus, kā arī IFCE valdes locekļa Vernera Keihera liecību protokolus un citus materiālus. Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai tieši šie materiāli ir saņemti.

Lihtenšteinas varas iestādes vairākkārt pēc atkārtotiem Latvijas lūgumiem nedeva šos dokumentus, jo katru reizi pieprasīja pilnīgāku informāciju vai nu par likumdošanu Latvijā, vai par krimināllietu, vai citiem apstākļiem.

Savukārt "Latvenergo" krimināllietas daļu pret uzņēmuma vadību tiesai nodeva pērn 4.novembrī, bet nauda tā arī nav atrasta.

Šajā krimināllietā apsūdzēti bijušais "Latvenergo" prezidents Edgars Birkāns, viceprezidents Kārlis Purnis, finansu direktors Ivars Liuziniks, kā arī advokāts Armants Čapkevics.

Pašlaik neviens no apsūdzētajiem neatrodas apcietinājumā.

Izmeklēšana ir noslēgusies lietas daļā, kur apsūdzība uzrādīta vairākiem bijušajiem "Latvenergo" vadītājiem, tomēr prokuratūra turpina izmeklēšanu pārējā lietas daļā, lai noskaidrotu afēras patiesos organizatorus.

Birkāns un advokāts Čapkevičs apsūdzēti par mantas piesavināšanās lielos apjomos, kas veikta organizētā grupā. Sods par šādu noziegumu ir no sešiem līdz piecpadsmit gadiem cietumā.

Čapkevičs "Latvenergo" darījumā bija Lihtenšteinā reģistrētās firmas "International Finance Company Establishment" (IFCE) pilnvarotā persona. Čapkevičs, pēc bijušā "Bankas Baltija" (BB) likvidatora Deivida Berija teiktā, 1997.gada 7.maijā viņu informējis par iespēju "Latvenergo" un BB parādsaistības nokārtot, kā starpnieku izmantojot firmu IFCE. Tā par starpnieka pakalpojumu saņēma 3 miljonus latu.

Savukārt Purnis un Liuziniks apsūdzēti dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, kam bijušas smagas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!