Foto: LETA

Valdība ceturtdien nolēma neatļaut pārdot sankcijām pakļautā metālapstrādes un metālu vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA "Severstal Distribution", kura patiesais labuma guvējs ir sankcijām pakļautais Aleksejs Mordašovs, kapitāldaļas, pavēstīja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Ceturtdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē aptaujas kārtībā valdība izskatīja EM sagatavoto Ministru kabineta rīkojuma projektu "Par atļauju atsavināt sankcionētā SIA "Severstal Distribution" kapitāla daļas".

Pagājušā gada nogalē Latvija saņēma investora pieteikumu ar lūgumu sniegt atļauju atsavināt sankcijām pakļautā "Severstal Distribution" kapitāla daļas 100% apmērā.

Izvērtējot investora piedāvājumu, potenciālā darījuma atbilstību Eiropas Savienības (ES) un nacionālajam sankciju regulējumam, kā arī pamatojoties uz valsts drošības iestāžu un citu institūciju sniegtajiem atzinumiem, Ministru kabinets lēma atteikt pārdot iesaldētās "Severstal Distribution" kapitāla daļas.

ES regulējumā par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība, un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā noteikts, ka valsts var lemt par sankcijām pakļauto uzņēmumu kapitāldaļu atsavināšanu (pārdošanu) līdz 2023. gada 28. februārim, pamatojoties uz valsts drošības iestāžu un citu institūciju sniegtajiem atzinumiem, kā arī pārliecinoties, ka šādu darījumu rezultātā iesaldētie līdzekļi nenonāk sankcijām pakļauto personu rīcībā. Tā kā Latvijā vēl nav izveidota par sankcijām atbildīgā institūcija, šādus lēmumus pieņem Ministru kabinets.

Jau vēstīts, ka "Severstal Distribution" 2021. gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmuma īpašnieki veic pārrunas ar potenciālo pircēju.

Uzņēmuma vadība informē, ka "Severstal Distribution" īpašnieki ir saņēmuši nesaistošu iegādes piedāvājumu no potenciālā pircēja - Eiropas uzņēmuma, kas nav pakļauts pret Krieviju vērstajām sankcijām.

2022. gada otrajā ceturksnī potenciālais pircējs sāka padziļinātās izpētes procesu, kuru bija plānots pabeigt trešajā ceturksnī un tad vienoties par iegādes cenu.

Darījumā pircējam ir nepieciešams saņemt atļaujas no atbildīgajām iestādēm potenciālā pircēja un "Severstal Distribution" reģistrācijas valstīs. Kapitāldaļu kontroles maiņas gadījumā visi sankciju noteiktie ierobežojumi tiks atcelti un "Severstal Distribution" varēs turpināt darbību, norāda uzņēmuma vadība.

Pērn "Severstal Distribution" vadība pauda cerību, ka uzņēmuma iegādes darījums varētu tikt pabeigts līdz 2022. gada beigām.

Tāpat ziņots, ka "Severstal Distribution" koncerna apgrozījums 2021. gadā bija 1,531 miljards eiro, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt grupas peļņa pieauga divas reizes un bija 59,081 miljons eiro. Savukārt pati SIA "Severstal Distribution" 2021. gadā strādāja ar 1,531 miljarda eiro apgrozījumu, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga divas reizes un bija 58,952 miljoni eiro.

Vienlaikus uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2022. gadā Mordašova iekļaušana sankciju sarakstos būtiski ietekmēja grupas darbību. Sankciju ietekmē no 2022. gada 1. marta ir iesaldēti visi "Severstal Distribution" aktīvi.

Kompānija "Severstal Distribution" reģistrēta 1992. gadā Latvijā, uzņēmuma galvenās darbības jomas ir metinātu cauruļu ražošana un rūpnieciskā metālapstrāde, kā arī metālprodukcijas tirdzniecība. Uzņēmumam pieder meitasuzņēmums Polijā - cauruļu ražošanas rūpnīca "Severstal Distribution".

"Severstal Distribution" pamatkapitāls ir 51 993 614 eiro. Uzņēmuma 100% kapitāldaļu īpašniece ir Krievijas "Severstaļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!