Vairāk nekā pēc divu gadu ilgās neskaidrības un pretrunīgām ziņām par Rīgai piederošās un Sanktpēterburgai uzdāvinātās Pētera I skulptūras likteni Sanktpēterburga beidzot oficiāli atbildēja, ka dāvanu nepieņems.
Sanktpēterburgas gubernators Vladimirs Jakovļevs vēstulē Rīgas domei raksta, ka "neapšauba Rīgas domes jūtu patiesumu, piedāvājot Sanktpēterburgai jubilejā dāvanā Pētera I skulptūru ... taču mēs uzskatām, ka tas ir kopējā latviešu, krievu un vācu tautu kultūras mantojuma daļa un pēc taisnības tam jāpaliek pilsētā, kur to uzstādīja mūsu priekšteči".

Sanktpēterburga arī būs pateicīga, ja Rīga noteiks pieminekļa uzstāšanas vietu Rīgā un paudis savu viedokli par kopijas izgatavošanu un uzstādīšanu pie Kongresu pils pie Sanktpēterburgas.

Līdz šim domes amatpersonām nebija vienprātības par Sanktpēterburgas gatavību pieņemt no Latvijas galvaspilsētas Pētera I skulptūras oriģinālu vai kopiju, taču pirms septiņiem gadiem Sanktpēterburgas mērs rakstiski lūdza domi nodot pieminekli viņa pilsētai. Toreizējais mērs Māris Purgailis gan iepriekš stāstīja, ka pats nekādās konkrētās sarunās par pieminekļa nodošanu nepiedalījās. Arī projekts par pieminekļa dāvināšanu viņa laikā nebija sagatavots.

Dāvināt Pētera I pieminekli Sanktpēterburgai pirms diviem gadiem nolēma iepriekšējā sasaukuma dome Andra Ārgaļa vadībā. Skulptūras oriģināls joprojām atrodas pie tās atjaunotāja uzņēmēja Jevgenija Gomberga, kurš norādījis, ka pieminekļa atjaunošana ir viņa dāvana Rīgai, bet, ja dome vēlas pieminekli dāvināt Sanktpēterburgai, dāvinātājam vai dāvanas saņēmējam būtu jāapmaksā 100 000 latu vērtā pieminekļa restaurācija.

Lielāko sabiedrības uzmanību skulptūra piesaistīja aizpērn augustā, kad no 17. līdz 20.augustam Rīgas 800 gadu jubilejas svinību kulminācijas laikā skulptūru eksponēja Kronvalda parkā pie brīvostas pārvaldes, kas izraisīja asus politiķu strīdus, kas pat noveda pie domes koalīcijas sabrukuma. Rīgas mērs pieļāva, ka arī šoreiz Pētera I dāvināšanas jautājumu mēģinās politizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!