Pēdējos gadus talkā alkoholam, kas palēnām sagrauž “Latvijas labākos dēlus un meitas”, devušās narkotikas. Statistika liecina, ka narkotisko un psihotropo vielu lietotāju skaits Latvijā pēdējo četru gadu laikā pieaudzis divkārt. Un nu jau jāglābj arī draugi, kuri sapīpējušies hašišu, sadzērušies tabletes vai sašpricējušies, jo arī viņi ir bīstami autovadītāji.
Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss par transporta līdzekļa vadīšanu narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā paredz naudas sodu no 300 līdz 500 latiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no 6 līdz 36 mēnešiem.

Pēc Narkoloģijas centra Alkohola un narkotiskā reibuma ekspertīzes nodaļas datiem 2001.gadā aizturēti 209 autovadītāji, kuri bijuši pie stūres narkotisko un psihotropo vielu ietekmē (2000. –152, 1999.- 96, 1998. – 44), tātad šis skaits strauji palielinās Šogad, ieskaitot 12. jūniju, aizturēti jau 118 šādi autovadītāji. Pēdējo trīs mēnešu statistika: martā- 29, aprīlī –23, maijā 19. Savukārt pēdējās 12 dienās –7 (!!!) Lielākoties tie ir 19 – 20 gadus vai 25-27 gadus veci jaunieši.

Pārsvarā gadījumos viņi sēdušies pie stūres narkotisko vielu un alkohola kombinētā reibumā, piemēram, sapīpējušies hašišu un vēl iedzēruši kādu glāzīti degvīna, vai arī pīpēts hašišs un lietoti amfetamīni. Ik mēnesi pie stūres tiek aizturēti arī kokaīna un heroīna lietotāji. Visi aizturētie, pēc nonākšanas ekspertīzes nodaļā, apgalvo, ka nekad dzīvē nav lietojuši narkotikas, ka pārstrādājušies, nav gulējuši... tomēr šos cilvēkus nodod izteikti paplašinātās acu zīlītes un gaita. Vienīgi opiātu lietotājiem acu zīlītes, tieši pretēji, ir stipri sašaurinātas.

Narkotiku lietotājs pie stūres ir tikpat bīstams kā dzērājs. Visbīstamākie ir iesācēji trankvilizatoru un barbiturātu lietotāji un iesācēji opiātu lietotāji. Šiem cilvēkiem pašiem šķiet, ka viņi ir normāli un var braukt, bet viņiem ir palēnināta reakcija, miegainība, viņi neapzinās risku un nespēj uz ceļa pieņemt lēmumus. Šādi autobraucēji bieži izraisa avārijas, jo viņi faktiski guļ pie stūres.

Cilvēks, kurš sapīpējies hašišu vai marihuānu, ir kā atrauts no reālās dzīves, jautrs, ar neadekvātu reakciju un viņiem raksturīgs redzes apmāns, piemēram, tilts liekas garš, garš.... Viņi tikpat labi var iebraukt stabā kā pretējā braukšanas joslā. Savukārt amfetamīnu un ecstasy lietotāji ir kustīgi, agresīvi. Uz ceļa tiek neattaisnoti riskēts, braukts trakulīgi.

Tuviniekiem un draugiem vajadzētu ļoti uzmanīties, lai pārpratuma dēļ, labu gribot, nesanāk tā, ka pie stūres dzērāja vietā nonāk narkotiku lietotājs. Ja no cilvēka nenāk alkohola smaka, bet viņš kaut kādā ziņā jokaini uzvedas, vai nu ir miegains vai savādi jautrs, nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut automašīnas vadīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!