Foto: LETA

Ukrainā ir gaidāms otrais kara vilnis, un paredzams, ka Krievija mēģinās mobilizēt vairāk iedzīvotāju, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

"Ir svarīgi, lai Krievijas mobilizācijas masa ir slikti bruņota un slikti apmācīta. Kamēr spēsim ierobežot Rietumu tehnoloģiju nodošanu Krievijai, mums ir cerība uz kara beigām," pauda Sārts norādot, ka pašlaik arī jāpievērš pastiprināta uzmanība tam, lai Krievijā nenonāktu tehnoloģijas, kas ļauj ražot jaunus ieročus.

Janvārī varētu atsākties Krievijas ofensīva gadījumā, ja aptuveni 200 000 mobilizēto iedzīvotāju tiktu apmācīti, viņš pieļāva. "Redzam, ka Ukraina gan varonīgi, gan gudri cīnās, bet mēs un Ukraina esam cīņā ar skaitliski pārāku pretinieku."

"[Krievijas prezidents Vladimirs] Putins netaisās apstāties, un viņa rīcībā ir trīs trumpji: pirmkārt, Krievijai vienkārši ir vairāk cilvēku un bruņojuma, kaut arī tas ir sliktāks, otrkārt, Krievija var uzbrukt visā Ukrainas teritorijā, un treškārt, Krievijas rīcībā ir kodolieroči," raidījumā sacīja Sārts.

Viņš prognozēja, ka "nākamgad Krievija pļaus to, ko viņi šogad ir sējuši", tomēr vienlaikus norādīja, ka jābūt piesardzīgiem ar laika ietvariem, un būs jāvēro situācijas attīstība Krievijas iekšienē.

"Viens no jautājumiem, kurā esmu kļūdījies, ir tas, kā Krievijas sabiedrība reaģēs uz karu. Krievijas iedzīvotāji iet uz mobilizāciju, apzinoties, ka tas varētu vest uz nāvi, un tas kara beigu un kara ilguma kontekstā ir būtiski - cik ilgi Krievijas sabiedrība šādi izturēsies, tik ilgi Putins varēs vilkt karu garumā, un kad sabiedrības pacietības mērs lūzīs, tad arī karš beigsies," izteicās NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors.

Vienlaikus viņš sacīja, ka līdz ar kara beigām Ukrainā satraukumi par drošību mūsu reģionā nebeigsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!