Foto: DELFI
Šogad pirmajā pusgadā ar saskaņotajiem paziņojumiem fiksēto ceļu satiksmes negadījumu skaits Latvijā samazinājies par 15,9%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) publiskotie dati.

LTAB dati atklāj, ka kopumā ar saskaņotajiem paziņojumiem 2012.gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 8654 apdrošināšanas gadījumi pretstatā 10 292 reģistrētiem apdrošināšanas gadījumiem gadu iepriekš.

Pēc LTAB vēstītā, lielākais uz saskaņoto paziņojumu pamata reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars šogad bijis aprīlī (64,4%), no kā var secināt, ka šajā periodā ir bijuši vairāk ceļu satiksmes negadījumu bez nopietnām sekām, un tas arī ļauj saskaņotos paziņojumus aizvien plašāk izmantot ceļu satiksmes negadījumu noformēšanā.

Apkopojot datus par ceļu satiksmes negadījumu skaitu, kas notikuši pēdējos piecos gados un reģistrēti uz saskaņoto paziņojumu pamata, LTAB secinājis, ka ar katru gadu šo ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars kļūst aizvien lielāks. Salīdzinājumam – 2007.gadā tas ir bijis 54,2%, 2010.gadā – 59,6%, un 2012.gada sešos mēnešos – 63,7%.

Saskaņoto paziņojumu drīkst aizpildīt tikai ceļu satiksmes negadījumos, kad nav cietuši cilvēki un trešo personu manta, negadījumā iesaistītie transportlīdzekļi nav guvuši bojājumus, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts braukt, un abiem autovadītājiem nav būtisku domstarpību par negadījuma apstākļiem. Citos gadījumos autovadītājiem ir jāizsauc ceļu policija.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!