Foto: LETA

Turpinoties Valsts prezidenta Andra Bērziņa sarunām ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par "valstij nozīmīgiem jautājumiem", opozīcijā esošais "Saskaņas Centrs" (SC) pirmdien valsts vadītājam pauda uzskatu, ka Eiropas Savienības "fiskālās disciplīnas līgumu" pieņemšana Saeimā vēl neesot dienaskārtībā, tāpēc par to runāt ir pāragri, savukārt par sabiedrības saliedētības jautājumiem SC ir gatava runāt arī ar nacionālo apvienību VL-TB/LNNK.

SC saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs pēc tikšanās žurnālistiem pastāstīja, ka SC ar prezidentu bija vienisprātis, ka "kopdarbs ir mūsu nākotnes vienīgā iespēja".

Ilgajā sarunā ar prezidentu "mēs nonācām pie sociāli ekonomiskiem jautājumiem", tai skaitā arī pie Lisabonas līguma grozījumiem un topošā jaunā ES fiskālās disciplīnas līguma, stāstīja politiķis. Urbanovičs atsaucās uz medijos izskanējušos Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles (VL-TB/LNNK) viedokli, ka šobrīd šie jautājumi vēl neesot dienaskārtībā, tāpēc, "kad būs, tad par to arī runāsim".

Urbanovičs arī pārfrāzēja fragmentu no Alekseja Tolstoja pasakas "Buratino piedzīvojumi jeb Zelta Atslēdziņa", sakot, ka "kādā labi zināmā zemē saule vēl nebija uzlēkusi, bet jau valdīja milzīga rosība". Urbanoviča ieskatā šobrīd pat ES vēl nav skaidrības, kas notiks gan ar Lisabonas līguma grozījumiem, gan jauno līgumu, bet Latvijas valdība jau grib šos jautājumus steigšus risināt. "Mēs gribam redzēt, kas būs," SC pozīciju pauda tās līderis.

Viņš arī norādīja, ka SC joprojām uzskata: "Ar taupīšanu neviena valsts bagātāka nav kļuvusi un tas ved tikai pie jaunas aizņemšanās."

Lūgts komentēt pirmdien izskenējuši VL-TB/LNNK līdera Raivja Dzintara aicinājumu politiskajiem oponentiem vienoties par "minimumu", lai politiskās nesaskaņas "neiziet ielās un sadzīvē", Urbanovičs norādīja, ka "mums ar nacionālo apvienību ir iespējami kuluāri". Vienlaikus viņš neizslēdza iespēju, ka abu politisko antagonistu līderi varētu, piemēram, kopīgi doties uz skolām runāt par sabiedrības saliedētību.

Urbanovičs arī atgādināja, ka SC nu jau labu laiku iepriekš ir pieņēmusi lēmumu, ka referendumā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai aicina piedalīties visus pilsoņus un balsot pēc savas pārliecības. Urbanovičs uzsvēra, ka sīkāk SC neko negrasās ieteikt. "Balsojiet pēc pārliecības un nevienam nesakiet, lai neietekmētos," sacīja politiķis.

Jau ziņots, ka prezidents pagājušajā trešdienā uzsāka sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, lai izprastu partiju nostāju par valsts attīstības mērķiem un būtiskajiem fiskālajiem jautājumiem, par kuriem tuvākajā laikā būs jālemj parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!