Foto: F64
"Sarunu laiks ir beidzies! Nevalstiskajām sporta organizācijām, kas saņem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) finansējumu, tiek dots gads, lai vienotos par konsolidāciju," paziņojis IZM parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņš (JKP).

Viņš akcentējis, ka jau gandrīz divus gadus kā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs aicinājis sporta federācijas rūpīgāk izturēties pret nodokļu maksātāju naudu un padarīt caurspīdīgākus finansējuma pārdales procesus. "Diemžēl, pārmaiņas šajā laikā ir bijušas minimālas," uzsvēris Riekstiņš.

Kā portāls "Delfi" uzzināja IZM, lai novērstu konstatētos trūkumus sporta finansēšanas un pārvaldības sistēmā, tuvākā gada laikā Latvijā ir jānotiek nevalstisko sporta organizāciju konsolidācijai, izveidojot sporta organizāciju apvienību, kurai valsts varētu deleģēt būtiskas funkcijas sporta nozares finansēšanas un administratīvās pārvaldības jomā.

Gadījumā, ja gada laikā sadrumstalotība nevalstisko sporta organizāciju apvienību līmenī nebūs novērsta, IZM no 2023. gada 1. janvāra pilnībā pārņems valsts sporta budžeta līdzekļu un citu sporta pārvaldības funkciju izpildi.

IZM iepriekš sporta nozares finansēšanas un administratīvās pārvaldības modelī konstatējusi šādus trūkumus: nestabilitāte un neprognozējamība ilgtermiņā; regulāri papildu finansējuma pieprasījumi un līdzekļu pārdales, privātā sektora atbalsta neprognozējamība, sporta nozares atbalstam paredzētā publiskā finansējuma sadrumstalotība starp dažādām nozaru ministrijām, sazarota budžeta administrēšanas sistēma nevalstisko sporta organizāciju līmenī, kā arī atsevišķu funkciju un uzdevumu pārklāšanās.

Gadījumā, ja gada laikā sadrumstalotība nevalstisko sporta organizāciju apvienību līmenī nebūs novērsta, IZM pilnībā pārņems valsts sporta budžeta līdzekļu un citu sporta pārvaldības funkciju izpildi un nodrošinās finansējuma piešķiršanu sporta federācijām pēc vienotiem principiem un saskaņā ar vienotiem finansēšanas kritērijiem, neiesaistot šajā procesā sporta organizāciju apvienības.

Sporta likumā aprakstītā kārtība nosaka, kura organizācija varētu uzņemties šo pārvaldību.

Šobrīd pārvaldību īsteno biedrība '"Latvijas Olimpiskā komiteja", biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome", biedrība "Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija".

IZM iecerējusi, ka visos jautājumos, kas skar olimpisko un neolimpisko sporta federāciju intereses, valstij būs viens sadarbības partneris.

Ņemot vērā paralimpiskā sporta specifiku, IZM ieskatā biedrība "Latvijas Paralimpiskā komiteja" konsolidācijas procesā var netikt iesaistīta, bet arī tas ir nevalstisko sporta organizāciju sarunu jautājums.

Jau ziņots, ka Valsts kontroles (VK) revidentiem attiecībā uz Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) piešķirtajiem valsts līdzekļiem ir būtiski iebildumi par finansējuma izlietojuma uzraudzību un nereti arī šaubas par tēriņu pamatotību un efektivitāti, jo pārāk nekonkrēti definēti sasniedzamie rezultāti.

VK norādīja, ka pastāvošais sporta nozares finansējuma modelis, kurā sporta federācijas saņem finansējumu no vairākiem avotiem vienlaicīgi, rada risku, ka sporta federācijas finansējumu var saņemt dubultā.

VK revidenti arī konstatēja, ka vairākas no pārbaudē iekļautajām sporta federācijām, atskaitoties par saņemtā finansējuma izlietojumu gan biedrībai "Latvijas Olimpiskā komiteja", gan biedrībai "Latvijas Sporta federāciju padome", pievienoja atskaitēm vienus un tos pašus izdevumu attaisnojuma dokumentus, tā saņemot finansējumu dubultā apmērā.

VK aicināja nozares ministriju, strādājot pie sporta nozares finansēšanas un pārvaldības modeļa maiņas, ņemt vērā revīzijā konstatētos trūkumus sporta finansēšanas organizācijā.

Kā preses paziņojumā medijiem norāda IZM, trūkumus ministrija cenšas novērst kopš 2020. gada, kad īstenoja izmaiņas sporta nozares finansēšanas un administratīvās pārvaldības jomā.

Arī sporta politikas pamatnostādņu 2021. – 2027. gadam projekts paredz īstenot sporta nozares finansēšanas pārvaldības un administratīvās pārvaldības modeļa reformu, būtiski samazinot sporta nozarei paredzēto valsts budžeta līdzekļu administrēšanā iesaistīto organizāciju skaitu, kā arī stiprinot atzīto sporta federāciju lomu sporta veidam paredzēto valsts budžeta līdzekļu pārvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!