Foto: LETA

Saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā Saeimas frakcijas "Saskaņa" vadītājs Jānis Urbanovičs vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), aicinot nekavējoties izsludināt ārkārtējo situāciju valstī.

Vēstulē premjeram Urbanovičs uzsver, ka situācija ar Covid-19 izplatību Latvijā kļūst arvien nopietnāka. Piemēram, pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, fiksēts 57,4% jaunatklāto gadījumu pieaugums, ko Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs vērtēja kā ļoti strauju pieaugumu.

Tāpat pagājušajā nedēļā tika sasniegts vēl viens psiholoģiski nozīmīgs slieksnis: Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedza simtu un bija 103,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Eiropas Savienības dalībvalstu prakse rāda, ka, sargājot sabiedrības veselību, tiek īstenoti visstingrākie ierobežojošie drošības pasākumi, norāda "Saskaņas" frakcijas vadītājs. Viņš pārmet valdībai ne tikai nespēju pildīt pašas noteikto un nodrošināt valsts iedzīvotājus ar elementārajiem aizsardzības līdzekļiem – deguna un mutes aizsegu, bet arī nopietnas ilgtspējīgas stratēģijas Covid-19 izplatīšanas ierobežošanas jomā neesamību.

"Ņemot vērā stāvokļa nopietnību, uzskatām, ka Jūsu vadītai valdībai nekavējoties jāizmanto normatīvajos tiesību aktos piešķirtās tiesības un jāizsludina ārkārtas stāvoklis valstī," Kariņam raksta Urbanovičs.

Vēstīts, ka pirmdien veikti 5093 Covid-19 testi, reģistrēti 136 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī trīs nāves gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Tāpat pirmdien stacionēti 25 Covid-19 pacienti. Kopējais stacionēto skaits sasniedzis 171, kas ir līdz šim lielākais stacionēto Covid-19 pacientu skaits, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā bija izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!