Foto: F64
Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" pirmajā kongresā sestdien plašākas publikas priekšā pirmo reizi runāja vairāki, taču ne visi partijas "ēnu kabineta" ministri un arī izteikta ideja par partijas sponsoru kluba veidošanu.

"Saskaņas" kongresā sestdien uzstājās "ēnu kabineta" labklājības ministri – arodbiedrības LABA priekšsēdētāja Vineta Sprugaine un Rīgas domnieks Sergejs Dolgopolovs, finanšu ministra amata kandidāti - "Laika Stara" vecākais partneris Vadims Jerošenko un finansiste Jevģenija Zaiceva, veselības ministra amata kandidāts bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Uldis Līkops, ekonomikas ministra amata kandidāti - Eiropas pētījumu institūta direktors Aleskandrs Gapoņenko un RTU lektors Armands Strazds, "ēnu" tieslietu ministri -bijušais Valsts civildienesta pārvaldes vadītājs Māris Skudra un Saeimas deputāts Valērijs Agešins, zemkopības ministra amata kandidāts agronoms - pārvaldnieks Guntārs Ķirķis, aizsardzības ministra amata kandidāts pulkvežleitnants Normunds Aizpurs, izglītības ministra amata kandidāti - Nodarbinātības valsts aģentūras direktora vietniece Anita Jākobsone un bijušais LSDSP biedrs un bijušais Rīgas domnieks Guntars Jirgensons, kultūras ministrs – Vides aizsardzības kluba aktīvists Jānis Matulis, iekšlietu ministra amata kandidāti – Rīgas domnieks Jānis Ādamsons un ilggadējais Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes vadītājs Leonīds Bogdanovs, ārlietu ministrs – Saeimas deputāts Boriss Cilēvičs.

Partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs atzina, ka ar partiju strādā un atbalsta vairāki profesionāļi no valsts iestādēm, kas vēl nav gatavi atklāt savus vārdi, baidoties no "politiskas greizsirdības" izraisītās atriebības.

Urbanovičs norādīja, ka sestdienas runātāji ir drosmīgākie, jo viņi nebaidās nākt publikas un žurnālistu priekšā. "Labāk, lai trūkums iepazīst pirms viņi nokļūst valdībā. Mēs aicinām arī citas partijas prezentēt savus ministru amatu kandidātus jau tagad," sacīja Urbanovičs.

Savās uzrunās "ēnu kabineta" pārstāvi galvenokārt kritizēja nozarēs notiekošo, taču viņu pašu priekšlikumi situācijas uzlabošanai nereti bija savstarpēji pretrunīgi, ko vēlāk žurnālistiem atzina arī Urbanovičs. Plašāk par ekonomikas jautājumiem ir paredzēts spriest maijā iecerētajā partijas konferencē. Tikmēr partijas kongress uzdeva partijas valdei izstrādāt "Saskaņas Centra" veidotās valdības deklarācijas projektu, lai tā būtu zināma jau pirms Saeimas vēlēšanām.

Urbanovičs arī izteica ideju par partijas sponsoru kluba veidošanu, kurā jebkurš partijas ziedotājs varētu runāt ar partijas pārstāvjiem par savām konkrētajām problēmām, palīdzot veidot vispārīgus risinājumus. Konkrētāk gan kluba darbību Urbanovičs pagaidām neieskicēja.

Urbanovičs kongresā arī noraidīja medijos izskanējušās ziņas, ka partijas ekonomisko programmu raksta "krievi un amerikāņi", viņš apgalvoja, ka tā top internacionālo pūliņu rezultātā, taču galvenie esot vietējie spēki, piemēram, Zaiceva, Gapoņenko un citu partiju atzītie eksperti, kuru vārdus varētu drīzumā atklāt.

Urbanovičs arī pastāstīja, ka drīzumā "Saskaņai" varētu pievienoties arī apvienībā "Saskaņas centrs" sastāvā esošā Daugavpils pilsētas partija, jo tā nokavēja apvienošanās procesu, taču jau ir iesniegusi lūgumu pievienoties, par ko lems drīzākajā laikā. Līdz ar to SC vēlēšanu apvienība varētu būt tikai divas partijas – "Saskaņa" un Alfrēda Rubika vadītā Latvijas Sociālistiskā partija. Urbanovičs gan neizslēdza iespēju, ka SC apvienība vēlāk varētu arī paplašināties.

Jau ziņots, ka SC partneru – Tautas saskaņas partijas, Sociāldemokrātiskās partijas un partijas "Jaunais centrs" – izveidotās partijas "Saskaņa" pirmais kongress sestdien pulcēja 1025 partijas delegātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!