Foto: Saeimas administrācija

Otrdien uz savu pirmo sēdi sanākusi 12.Saeima ar jaunievēlētajiem 100 tautas kalpiem. Deputāti nolasīja svinīgo zvērestu un nobalsoja par pilnvaru apstiprināšanu. Portāls "Delfi" par deputātu pirmo darba dienu no parlamenta ziņo video un teksta tiešraidēs.

Parlamenta sēde sākumā ilga tikai 20 minūtes, jo Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) saņēma "Saskaņas" deputātu lūgumu atlikt Dzintara Zaķa (V) mandāta apstiprināšanu uz trīs mēnešiem. Tika izveidota pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kura šo lūgumu gan noraidīja.

"Saskaņas" deputāts Andrejs Elksniņš Latvijas Televīzijai sacīja, ka pašreiz, saskaņā ar Drošības policijas izmeklēšanu un AT spriedumu, Zaķis ir deputāts, ko ievēlējusi Latvijas tauta, taču ievēlēšana notikusi, ietekmējot vēlētāju izvēli. Tāpēc izteikts lūgums atlikt pilnvaru apstiprināšanu Zaķim.

Deputāti, kas ievēlēti 12.Saeimā, dos svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus". 

Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.
Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balso par lēmuma projektu par 12.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu. 

Tāpat jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Saeimas Prezidiju - Saeimaspriekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Plānots, ka šajā sēdē Ministru kabinets ar paziņojumu informēs par savu pilnvaru nolikšanu. 

Valdība turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam. 

Uz jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi tradicionāli aicināti ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!