Foto: LETA

Opozīcijā esošā partija "Saskaņa" savu kandidātu nevirzīs Valsts prezidenta amatam, taču uzklausīs izvirzītos un salīdzinās ar savu iepriekš nosprausto latiņu – bijušo Latvijas baptistu draudžu savienības (LBDS) bīskapu Pēteri Sproģi, portālam "Delfi" pastāstīja "Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Pērn jūnijā "Saskaņa" Valsts prezidenta amatam virzīja baptistu mācītāju Sproģi. Taču viņš savu kandidatūru atsauca.

"Viņš [Sproģis] atteicās kandidēt, bet mēs neatteicāmies no viņa, no viņa kvalitātēm," pauda Urbanovičs. "Mēs gribam redzēt Pētera Sproģa kvalitātes citos kandidātos."

"Mums vajag prezidentu kā morāli līderi," uzsvēra "Saskaņas" frakcijas vadītājs. Frakcija uzklausīs visus Valsts prezidenta amata kandidātus, taču savu kandidātu politiskais spēks nevirzīs. "Mēs nenodosim savus principus, mēs izvirzījām, joprojām uzskatām, ka labāko [kandidātu – Sproģi]," pauda Urbanovičs.

Savukārt opozīcijā esošais un pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems savu kandidātu augstajam amatam virzīs pēdējā brīdī, apliecināja politiķis. Viņš neatklāja, vai virzīs kandidātu viens vai kopā ar citiem opozicionāriem.

Iepriekš izskanējis, ka Gobzems Valsts prezidenta amatam varētu virzīt vokālo pedagogu Edgaru Kramiņu, taču politiķis to noliedz, norādot, ka Kramiņš nebūs viņa kandidāts.

Ziņots, ka koalīcijas Saeimas deputāti oficiāli izvirzījuši Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu Valsts prezidenta amatam.

Iesniegumu par Levita izvirzīšanu parakstījuši vairāki koalīcijas deputāti: Raivis Dzintars (NA), Ināra Mūrniece (NA), Juta Strīķe (JKP), Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP), Daniels Pavļuts (A/P), Vita Tērauda (A/P), Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Aldis Blumbers ("KPV LV"), Arvils Ašeradens (JV) un Ainars Latkovskis (JV).

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) veidojošās Latvijas Zemnieku savienības (LZS) valde trešdien lēma Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru. Ja pēc tikšanās ar tiesībsargu arī Latvijas Zaļā partija (LZP) teiks jāvārdu viņa kandidatūrai uz Valsts prezidenta amatu, jau šodien ZZS deputāti varētu parakstīt dokumentu par Jansona virzīšanu augstajam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!