Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saeimas "Saskaņas" frakcijas deputāti iesnieguši Satversmes tiesā pieteikumu, kurā apstrīd Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un cietušo personu ģimeņu pabalsta apmēra atbilstību Satversmei, informēja frakcijā.

"Saskaņas" ieskatā Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumi Nr.1077 "Noteikumi par valsts sociālo pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm" ir pretrunā ar Satversmes 1. pantu, šie noteikumi nav vērsti uz sociālā taisnīguma nodrošināšanu, un uz sociālā un mantiskā stāvokļa izlīdzinājumu.

"Kopš 2015. gada "černobiliešu" pabalsta apmērs ir tikai 100 eiro mēnesī. Pabalsta apmērs nav pārskatīts piecus gadus. Lai arī likumdevējs deleģēja uzdevumu Ministru kabinetam rast iespēju palielināt šo pabalstu," klāsta deputāts, Sociālo un darba lietu komisijas loceklis Vitālijs Orlovs (S).

"Manuprāt, šim pabalstam, pirmkārt, būtu jāsedz ārstēšanas un zāļu iegādes izmaksas. Černobiļas dalībnieki pilnībā vai daļēji zaudēja darbaspējas, iedragāja veselību, novēršot negadījuma sekas, daudzi saņēmuši ārkārtīgi nopietnas diagnozes, tostarp onkoloģiskās. Mums vajadzētu būt pateicīgiem šiem cilvēkiem par to, ka viņi, riskējot ar savu veselību un dzīvību, izglāba pasauli no briesmīgas katastrofas. Valstij ir jānodrošina šiem cilvēkiem pabalstu izmaksa, kas ļautu apmaksāt ārstēšanu un dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi," turpināja deputāts.

Orlovs uzskata, ka situācija ar pabalstu Černobiļas upuriem ir tāda pati kā ar visiem citiem sociāliem pabalstiem valstī. Skaitļi tiek ņemti no griestiem, nav metodoloģijas, lai noteiktu, kāpēc pabalsta apmērs ir tieši tāds, un kādus izdevumus vajadzētu nosegt šim pabalstam.

Ziņots, ka jūnijā ST jūnijā atzina, ka garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis neatbilst Satversmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!