Foto: Rīgas dome

Atbildot uz jautājumu par iedzīvotāju ticamāko izvēli Saeimas vēlēšanās kā populārākā tiek nosaukta partija "Saskaņa", kam seko Zaļo un zemnieku savienība, kā arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA), trešdien par SKDS maija otrajā pusē veidotajiem partiju reitingiem vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

"Saskaņai" atbalstu pauduši 23,3%, ZZS – 14,5%, NA – 5,4% respondentu, "Vienotība" saņēmusi 4% atbalstu, "KPV LV" – 3,5%, "No sirds Latvijai" (NSL) – 3,4%, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) – 3%, bet "Jaunajai konservatīvajai partijai" atbalstu pauduši 2,9% aptaujāto.

Kā atzīmē LTV, nemainīgi ļoti augsts ir neizlēmušo skaits – 26,9% atbildējuši, ka vēl nav neizlēmuši par ko balsotu Saeimas vēlēšanās, bet 12,4% domā, ka nepiedalīsies.

LTV vēsta, ka pēc izlīdzinātajiem reitingiem, neizlēmušo balsis sadalot partijām proporcionāli, 5% barjeru vēlēšanās pārvarētu astoņas partijas – "Saskaņa" iegūtu 36,8% atbalstu, ZZS – 23,8%, NA –8,9%, "Vienotība" – 6,7%, "KPV LV" – 5,8%, NSL – 5,7%, LRA – 5% un JKP – 4,8%.

Salīdzinot reitingus aprīlī un maijā, par būtiskām popularitātes izmaiņām nevar runāt – neliels kāpums ir NSL un JKP, bet 2 procentpunktu kritums ir LRA, jo aprīlī tai bija 5% atbalsts, bet maijā vairs tikai 3% vēlētāju atbalsts, vēsta LTV. NA popularitātes samazinājums mēneša laikā bijis par 1 procentpunktu.

Sociologs Arnis Kaktiņš, komentējot reitingus, LTV atzina: "Mēs redzam, ka NA ir saņēmusi mazliet mazāku atbalstu kā iepriekš. Skatoties ilgtermiņā, kā pēdējo 12 mēnešu laikā ir mainījusies viņu popularitāte, tad varbūt var izvirzīt hipotēzi, ka viņa ir nedaudz kaut ko zaudējusi, kaut kādu procentpunktu salīdzinot ar to, kā tas bija pagājušā gada pavasarī. Nu, mēs redzam, ka NSL varbūt ir mazliet augstāks procents, bet, redzot kā vēsturiski šie popularitātes stabiņi kārtojas, es atturētos izteikt kādus pieņēmums, ka viņiem ir kāds būtisks popularitātes kāpums. Un to pašu es gribētu teikt par LRA nosacīto popularitātes kritumu".

Kā atzīmē LTV, atsaucoties uz Kaktiņa teikto, rādītājus par iedzīvotāju nosacīto izvēli Saeimas vēlēšanās nevajadzētu salīdzināt ar pašvaldību vēlēšanām, jo faktori, kas ietekmē balsotāju izvēli, nereti ievērojami atšķiras.

SKDS aptauju veicis maija otrajā pusē – īsi pirms pašvaldību vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!