Foto: F64
Lai gan patlaban Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) ir iesniegti paraksti tautas nobalsošanas ierosināšanai par grozījumiem Pilsonības likumā un pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, apvienība “Saskaņas Centrs” (SC) uzskata, ka referendums ir galējs līdzeklis gadījumā, ja parlaments nespēj atrisināt sabiedrībā esošās problēmas un piedāvā septiņus soļus šīs situācijas risināšanai.

SC Saeimas frakcijā portāls "Delfi" uzzināja, ka SC uzskata: Saeimas uzdevums ir nekavējoties uzsākt konstruktīvu un, galvenais, rezultatīvu darbu, lai novērstu attiecību saasināšanos sabiedrībā. Tautas priekšstāvju pienākums ir ieklausīties savu pilsoņu vēlmēs.

Situācijas risināšanai SC Saeimas frakcija piedāvā septiņus soļus. Kā kuriem pirmais tiek minēta nepieciešamība atzīt pēc 1991.gada 21.augusta nepilsoņu ģimenēs dzimušos bērnus par Latvijas pilsoņiem, paredzot viņu tūlītēju reģistrāciju bez atsevišķas birokrātiskas procedūras, otrais - atzīt visu Latvijā akreditēto skolu absolventus par pilsoņiem reģistrācijas kārtībā.

Šiem soļiem seko prasība samazināt naturalizācijas ierobežojumus un atvieglot naturalizācijas noteikumus, pirmām kārtām, gados veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

SC rosina, līdzīgi kā citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņiem, piešķirt arī Latvijas nepilsoņiem vēlēšanu tiesības pašvaldību vēlēšanās, kā to rekomendē ANO, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, Eiropas Padomes institūcijas, kā arī pieņemt vietējo referendumu likumu, paredzot iespēju tajā piedalīties visiem attiecīgās teritorijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, tātad arī nepilsoņiem.

Tāpat tiek rosināts atcelt ierobežojumus nepilsoņiem vērsties Saeimā ar kolektīviem iesniegumiem, lai arī nepilsoņiem nodrošinātu dialoga iespējas ar valsts varu un pārskatīt profesiju aizliegumus un citus sociāli ekonomisku tiesību ierobežojumus nepilsoņiem.

SC Saeimas frakcija norāda, ka nepilsoņu problēmu risināšana ir "vēsturisks izaicinājums visiem politiskajiem spēkiem, kas ieinteresēti Latvijas sabiedrības saliedēšanā un mūsu valsts uzplaukumā".

Parlamentārieši aicina "Saeimas deputātus apspriest situāciju, kas izveidojusies pēc likumprojekta iesniegšanas CVK, un izvērtēt iespējamos nepilsoņu problēmas risinājumus".

SC Saeimas frakcija atgādina, ka vairāk nekā 12 000 pilsoņu ir iesnieguši CVK likumprojektu "Grozījumi "Pilsonības likumā"", kas paredz atzīt visus nepilsoņus par Latvijas pilsoņiem.

SC atgādina, ka 1991.gada 15.oktobrī, pretēji Latvijas Tautas Frontes solījumiem, ievērojamai Latvijas iedzīvotāju daļai tika liegtas tiesības iegūt pilsonību reģistrācijas kārtībā. Savukārt 5.Saeima 1995.gada 12.aprīlī ar likumu ieviesa nedemokrātisko un netaisnīgo nepilsoņa statusu.

SC frakcija uzskata, ka šie lēmumi būtiski palielināja cilvēku izslēgšanu no demokrātiskajiem procesiem un viņu atsvešinātību no valsts, kas arī ir minētās pilsoņu iniciatīvas cēlonis.

Lielas sabiedrības daļas pastāvēšana nepilsoņu statusā neatbilst Latvijas valsts interesēm, norāda SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!