Foto: LETA

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) pašvaldību vēlēšanās iztērējusi 231 948 latus, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegtā vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija.

157 707 lati izdoti par laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām.

Ieņēmumos partija norādījusi 242 831 latu, un lielākā daļa no šīs summas ir ziedojumi.

Deklarācijas iesniegusi arī SC ietilpstošā un eiroparlamentārieša Alfrēda Rubika vadītā Latvijas Sociālistiskā partija un Jāņa Urbanoviča vadītā sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa". Latvijas Sociālistiskā partija izdevusi 2028 latus, bet "Saskaņa" - 78 533 latus.

Jau ziņots, ka partijām līdz 1.jūlijam KNAB ir jāiesniedz pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, kuras birojam jāpārbauda sešu mēnešu laikā. Pagaidām KNAB mājaslapā publicētas 22 partiju deklarācijas.
Par termiņā iesniegtajām tiks uzskatītas arī pa pastu sūtītas deklarācijas ar 1.jūlija zīmogu. Par deklarācijas iesniegšanas kārtības neievērošanu partijām var uzlikt naudas sodu līdz 500 latiem.

Turpinot partiju un apvienību ar priekšvēlēšanu aģitāciju saistīto izdevumu izvērtēšanu, KNAB pārbaudīs arī vēlēšanu deklarācijas, kurās politiskajiem spēkiem jānorāda visi ieņēmumi un izdevumi, kas radušies no 2.februāra līdz 1.jūnijam neatkarīgi no datuma, kad izrakstīts darījumu apliecinošs dokuments, saņemts un veikts maksājums. Ar minēto informāciju varēs iepazīties KNAB mājaslapā internetā.

Priekšvēlēšanu periodā partijām ir pienākums sniegt KNAB informāciju tikai par noslēgtajiem līgumiem saistībā ar visu veidu aģitācijas izvietošanu, labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu.

Pēc deklarāciju pārbaudes KNAB informēs sabiedrību par deklarācijās, iespējams, atklātajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, kā arī par pasākumiem, kas veikti to novēršanai.

Viena politiskā partija īsi pirms 1.jūnijā notikušajām vēlēšanām bija sasniegusi 99,43%, un viena politisko partiju apvienība 92,58% no likumā pieļaujamā izdevumu apmēra visu veidu reklāmas izvietošanai, labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!