Kultūras ministrijas (KM) neatkarību, iespējams, neizdosies saglabāt, un partija Saskaņas centrs kā mērķtiecīgu saredz KM un Vides ministrijas apvienošanu, tā otrdien tiekoties ar Latvijas Radošo savienību padome (LRSP) pauda SC kultūras ministra kandidāts Jānis Matulis.

SC neatbalsta KM pievienošanu Izglītības un Zinātnes ministrijai, jo tas tikai birokrātiski apgrūtinās kultūrpārvaldību. Toties SC rosina KM un Vides ministrijas apvienošanu. Šāds modelis veiksmīgi darbojas, piemēram, Austrālijā. Runājot par iespējamiem finansu samazinājumiem, SC kultūras ministra kandidāts atturējās nosaukt konkrētas kultūras nozares, vien bilda, ka būtu rūpīgi jāizvērtē KM struktūra un finansēšanas prioritātes, savukārt apvienotajā ministrijā galvenie ietaupījumi būtu uz administrēšanas un pārvaldības rēķina.

Jānis Matulis uzsvēra dialoga nozīmi ar kultūras nevalstiskajām organizācijām, un izteica pieļāvumu, ka Nacionālā Kultūras padome būtu jāveido pēc pārstāvniecības principa, līdzīgi kā darbojas Vides konsultatīvā padome pie Vides ministrijas. Jānis Matulis ir Saskaņas centra kandidāts gan kultūras, gan vides ministru amatiem.

Kā vienu no nozīmīgākajām jomām Jānis Matulis arī uzsvēra bērnu mūzikas un mākslas skolas sistēmu, ko nepieciešams saglabāt, kā arī pauda uzskatu, ka kultūras ministram nevajadzētu nākt no profesionālās mākslas, bet gan būt menedžerim, kas atbilstot skandināviskam pārvaldes modelim.

Latvijas Radošo savienību padome (LRSP) pirms vēlēšanām tiekas ar lielākajām politiskajām partijām, lai uzklausītu to kultūras programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!