Foto: LETA
"Es domāju, ka saistībā ar "sarkanajām līnijām" ir saprotama viņu [partijas "Saskaņa"] pozīcija. Cits jautājums, ko varam uzdot, ir – kāpēc viņi nebalsoja par Dagmāru Beitneri-Le Gallu (JKP)," portālam "Delfi" otrdienas 13. Saeimas balsojumu, kurā bez "Saskaņas" deputātu piedalīšanās parlamenta priekšsēdētājas amatā tika ievēlēta Ināra Mūrniece (NA), komentēja politologs Juris Rozenvalds.

Jau vēstīts, ka 13. Saeima savā pirmajā sēdē par Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Mūrnieci. "Par" Mūrnieci nobalsoja 44 deputāti, bet par otru šim amatam izvirzīto kandidāti Beitneri-Le Gallu balsoja 32 parlamentārieši. "Saskaņas" deputāti šajā balsojumā nepiedalījās.

Rozenvalds portālam "Delfi" atzina, ka Mūrnieces ievēlēšana ir loģisks solis, ņemot vērā to, ka viņai ir iepriekšēja pieredze šai amatā. "Šajā ziņā tomēr likt par Saeimas spīkeri cilvēku, kurš ir tikko ievēlēts Saeimā un īsti nezina ne tos mehānismus, ne pašus procesus, ir ne līdz galam saprotami," pauda Rozenvalds.

"Šajā ziņā "Saskaņa" faktiski netiešā veidā palīdzēja. No vienas puses viņi rīkojās loģiski, no otras – zaudēt seju un balsot par tās partijas kandidātu, kas viscentīgāk uzstāja uz "sarkanajām līnijām" arī nebūtu loģiski, tāpēc tāds iznākums un rīcība ir saprotama," atzina politologs.

Viņš pieļāva, ka partija apzinājās – Mūrniece ir labāks kandidāts: "Bet no otras puses – balsot par viņu viņi nebija gatavi".

"Paldies, kolēģi, par izrādīto uzticēšanos. Veidosim labas parlamentārās tradīcijas. Savus pienākumus veikšu godprātīgi, pēc labākās sirdsapziņas," pauda Mūrniece.

Kā liecina Saeimas Preses dienesta apkopotā informācija, Mūrniece bija 12. Saeimas priekšsēdētāja.

11. Saeimā Mūrniece bija Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja.

Pirms kļūšanas par 11. Saeimas deputāti Mūrniece 16 gadus strādāja laikrakstā "Latvijas Avīze", veidojot materiālus par iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātēm.

Mūrniecei ir tulkotāja kvalifikācija, kas iegūta Latvijas Universitātē, un profesionālais bakalaura grāds tulkošanā, kas iegūts Ekonomikas un Kultūras augstskolā.

Saeimas priekšsēdētājs reprezentē parlamentu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās.

Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās.

Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu, kamēr Saeima izvēl jaunu Valsts prezidentu. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs izpilda prezidenta vietu, ja pēdējais atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu.

Saeimas priekšsēdētājas biedre būs Beitnere-Le Galla. "Par" viņas kandidatūru balsoja 65 deputāti, savukārt "pret" – 34. Uz priekšsēdētājas biedra amatu kandidēja arī Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Gundars Daudze, bet viņš saņēma mazāku atbalstu, tāpēc netika ievēlēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!