Foto: Shutterstock

Augstākā tiesa (AT) otrdien, 18. oktobrī, izskatīs "Saskaņas" deputāta kandidātu sūdzību par Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) gada 7. oktobra lēmuma Nr. 93 atcelšanu un pienākuma uzlikšanu komisijai pārskaitīt par sarakstu "Saskaņa" 14. Saeimas vēlēšanās nodotās vēlēšanu zīmes, portāls "Delfi" uzzināja AT.

Tiesas sēde šajā administratīvajā lietā plānota pulksten 14.30.

Tāpat AT saņemts pieteikums par CVK šā gada 10. oktobra lēmuma Nr. 97 "Par politiskās partijas "Tautas varas spēks" kandidātu saraksta iesniedzēja Valentīna Jeremejeva sūdzībām par lēmumiem par protokolu rezultātu apstiprināšanu" atcelšanu.

Pieteikums ir vērsts uz 14. Saeimas Rīgas vēlēšanu apgabala iecirkņu lēmumu par balsu skaitīšanas protokolu rezultātu apstiprināšanu pārbaudi.

Pieteikums ir pieņemts, lieta ir ierosināta un Centrālā vēlēšanu komisija līdz 18.oktobrim aicināta sniegt paskaidrojumus par pieteikumu.

Šo lietu paredzēts izskatīt 19. oktobrī pulksten 10, portāls "Delfi" uzzināja AT.

Kā ziņots, CVK noraidīja "Saskaņas" deputāta amata kandidātu Regīnas Ločmeles, Georgija Jakovļeva un Gundara Ūdra iesniegumus, kuros viņi aicināja pārskaitīt 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Kandidāti aicināja atcelt 14. Saeimas vēlēšanu iecirkņu komisiju lēmumus par balsu skaitīšanas protokolu rezultātu apstiprināšanu un veikt nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu par "Saskaņu" nodošanu vēlēšanu zīmju pārskaitīšanu.

Šī aicinājuma noraidīšanas gadījumā tika izteikts papildu lūgums pārskaitīt balsis vairākos konkrētos vēlēšanu iecirkņos.

Savukārt Jeremejevs prasīja CVK pārskaitīt vairākos desmitos vēlēšanu iecirkņu nodotās balsis, atzīt vēlēšanas par nenotikušām, vismaz tajos reģionos, kuros šie iecirkņi atrodas, kā arī izvirzīja virkni citu pretenziju, tostarp, minot tehniskās problēmas vēlēšanu iecirkņos. CVK viņa sūdzību noraidīja.

Aizvadītajās parlamenta vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība – 16, "Apvienotais saraksts" – 15, Nacionālā apvienība – 13, "Stabilitātei!" – 11, "Progresīvie" – 10, bet "Latvija pirmajā vietā" – deviņus mandātus.

Ne "Saskaņa", ne "Tautas varas spēks" nepārvarēja 5% barjeru un 14. Saeimā nebūs pārstāvētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!