Foto: LETA
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 11. maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Politisko partiju likumā, kas liegtu partijām publiski slavināt kara noziegumus.

Atsevišķi komisijas deputāti mudināja steidzami virzīt likuma izmaiņas, ņemot vērā Latvijas Krievu savienības (LKS) aktivitātes un atsevišķu partijas "Saskaņa" biedru rīcību 10. maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Plānots, ka Saeima minētās izmaiņas pirmajā lasījumā skatīs ceturtdien, 12. maijā.

Likuma izmaiņas izstrādāja Nacionālās apvienības deputāti, kuri rosināja likumu papildināt ar pantu, ka partijām savā darbībā aizliegts publiski slavināt, noliegt vai attaisnot genocīdu, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru, kara noziegumu, kā arī veikt vai atbalstīt darbības, kas vērstas uz demokrātisku valstu teritoriālās integritātes, suverenitātes, neatkarības vai konstitucionālās iekārtas graušanu.

"Lai arī Latvijas Saeima ir nosodījusi Krievijas agresiju Ukrainā, ir sabiedrības daļa, kas to atbalsta. Šādus noskaņojumus ir veicinājusi Krievijas propaganda, kā arī atsevišķu politisko spēku pārstāvji, kas pauduši atbalstu Krievijas īstenotajām darbībām," pauž NA deputāti.

Likumprojekta autori uzskata, ka tādas politiskās partijas, kas atbalsta Krievijas agresīvo politiku un attaisno tās noziegumus, apdraud Latvijas drošību un ir pretrunā Latvijas nacionālajām interesēm.

Deputāts Ainars Latkovskis (JV) uzsvēra, ka "pašreizējā drošības situācija prasa šādas normas, jo ir lietas, ko atsevišķi valsts iedzīvotāji nesaprot".

Deputāts Ainars Bašķis (Konservatīvie) stāstīja, ka viņš vakar, 10. maijā, bijis pie pieminekļa Uzvaras parkā un redzējis, kā deputāte Regīna Ločmele (S) "organizēja masveida ziedu piegādes", bet deputāts Igors Pimenovs (S) "nodarbojās ar aģitācijas darbu".

Bašķis uzsvēra, ka viņa rīcībā ir video liecības, kas apliecina abu minēto "Saskaņas" deputātu darbības. Parlamentārieša ieskatā, izmaiņas Politisko partiju likumā ir virzāmas steidzami.

"Saskaņietis" Ivans Klementjevs kopumā atbalstīja likuma grozījumiem, bet vienlaikus pauda bažas, ka kontrolējošām iestādēm būs grūti pierādīt likumā minētos pārkāpumus.

Opozīcijas deputāts Māris Možvillo (Neatkarīgie) atzina, ka Saeima jau atkal cenšas pieņemt likuma izmaiņas, kuras neviens nepildīs. "Ne tik sen pieņēmām izmaiņas likumā par sapulcēm un gājieniem, teicām, ka tiesībsargi šo visu kontrolēs, tomēr viss tika paslaucīts zem tepiķīša," secināja deputāts.

Viņš uzsvēra, ka var jau pieņemt likuma izmaiņas, tomēr no tām nav jēgas, ja likumā rakstītais netiek kontrolēts. Možvillo kritizēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbu, kuram "sen bija visas pilnvaras apturēt LKS kā partiju", tomēr tas netika izdarīts.

Jau vēstīts, ka Krievijas īstenotās ārpolitikas attaisnošanas, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanas turpināšana varētu būt viens no nosacījumiem valsts budžeta finansējuma pārtraukšanai Latvijas Krievu savienībai (LKS), pieļāva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!