Foto: LETA

Partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcijas deputāti galvaspilsētas mēra, politiskā spēka lokomotīves Nila Ušakova (S) lēmumu kandidēt Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās uztver pozitīvi, liecina viņu paustais.

Deputāts Mihails Kameņeckis (S) vērtē, ka Ušakova lēmums ir ļoti pareizs. "Viņš beidzot Eiropai parādīs, kas Rīgā notiek," sacīja politiķis, skaidrojot, ka ar to domā valdībā pie varas esošo partiju vēršanos pret Rīgas domi. Arī par nākamajām pašvaldības vēlēšanām Kameņeckis satraukumu nepauda, sakot, ka cilvēki balso ne tikai par personālijām, bet galvenokārt par padarītajiem darbiem.

Līdzīgu viedokli pauda arī deputāts Vadims Baraņņiks (S). "Izklausās tā, it kā strādātu tikai Ušakovs, bet mēs pārējie neko nebūtu darījuši. Mēs pierādīsim, ka tā nav," pauda politiķis.

Runājot par Baibu Rozentāli (S) kā iespējamo Ušakova pēcteci mēra amatā, Kameņeckis tomēr neizslēdza iespēju, ka šo krēslu varētu ieņemt arī kāds no "Gods kalpot Rīgai" deputātiem. "Mums ir 32 cilvēki koalīcijā domē. No šiem cilvēkiem mēs noteikti atradīsim gan mēru, gan vicemēru. Mums ir laba komanda. Galvenais, lai domes priekšsēdētājs nav populists un ir gudrs cilvēks," pauda deputāts. Pats Kameņeckis mēra krēslu gan ieņemt negribētu un šādu amatu uzņemties nebūtu gatavs.

Arī Baraņņiks bija izvairīgs, runājot par iespējamajiem mēra amata turpinātājiem un sacīja, ka visi pretendenti tiks izvērtēti "demokrātiskās procedūrās frakcijas iekšienē". Vienlaikus gan abi partijas pārstāvji nenoliedza, ka iespējamie kandidāti varētu tikt izvirzīti jau pirms EP vēlēšanām. "Situācija nav traģiska, un viņa [Ušakova] lēmums ir ļoti pareizs. Ar Rīgu viss būs kārtībā, un ar mūsu frakciju arī," rezumēja Kameņeckis.

Atbalstu Ušakova lēmumam un Rozentāles kandidatūrai pauda arī deputāts Aleksejs Rosļikovs (S). "Manā [mēra kandidātu] topā Rozentāle pagaidām viennozīmīgi ir augšgalā, jo viņas profesionālā pieredze ļautu turpināt Rīgu tikpat augstā līmenī kā līdz šim," sacīja domnieks. Arī viņš, līdzīgi kā kolēģi, pauda, ka Ušakova ievēlēšana EP rīdzinieku tiesību aizstāvēšanai nākšot tikai par labu.

Jautāts, vai pats būtu gatavs Ušakova vietā vadīt Rīgas domi, Rosļikovs atbildēja, ka, lai gan viņa profesionālās ambīcijas ir augstas, šim amatam viņš vēl esot "pārāk jauns politiķis". Vienlaikus, ja kolēģi viņu mēra krēslam nominēs, viņš šādu iespēju apsvērs.

Savukārt Rozentāle, kura pagaidām ir vienīgā izskanējusī kandidāte uz Rīgas mēra amatu pēc tam, kad to atstātu Ušakovs, savu iespējamo amata maiņu pagaidām komentēt negribēja un sacīja, ka līdzās viņas kandidatūrai ir vēl vairāki spēcīgi politiķi. "Mums ir 32 deputāti koalīcijā, un viena daļa te ir vismaz divus sasaukumus, kas nozīmē, ka viņiem ir ļoti laba pieredze. Ja runājam konkrēti par mani, tad ar savu līdzšinējo darbu domē sevi negribu nekādā mērā izcelt, jo šeit ir virkne deputātu, kas ir komiteju vadītāji un ne tikai," sacīja Rozentāle, sakot, ka par saviem personīgajiem "favorītiem" no kolēģu vidus vēl neesot domājusi.

Tikmēr "Saskaņas" Saeimas frakcija iknedēļas sanāksmē nav pārrunājusi Ušakova kandidēšanu uz EP. "Tas nav frakcijas jautājums," teica parlamenta "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš jau iepriekš pauda, ka Ušakova lēmums ir "jēdzīgs un pareizs".

Arī citi uzrunātie "Saskaņas" politiķi pozitīvi izteicās par Ušakova rīcību, piebilstot, ka tas vēl tiks pārrunāts partijas valdes sēdē, kura gan bija slēgta.

Neoficiāli gan atsevišķi politiķi atzina, ka šāda rīcība daļā sabiedrības varētu radīt arī neizpratni, ņemot vērā iepriekš pieņemtos lēmumus par "Saskaņas" EP saraksta līderi Vjačeslavu Dombrovski un situāciju Rīgas domē.

Kā ziņots, partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija un partijas "Gods kalpot Rīgai" valde šonedēļ oficiāli nolēma aicināt iekļaut "Saskaņas" EP vēlēšanu sarakstā Ušakovu un Ameriku, savukārt ceturtdien "Saskaņa" valdes sēdē apstiprināja, ka tās saraksta līderi EP vēlēšanās būs Ušakovs, Ameriks un Saeimas deputāts Boriss Cilevičs (S).

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) norādījis, ka Ušakovam auglīgāk būtu ķerties klāt un lāpīt ielas, nevis skriet prom no domes uz citu darba vietu. Pēc viņa teiktā, par Ušakova motivāciju varot spekulēt. "Bet vismaz, manuprāt, ir skaidri indentificējamas lietas, kas Rīgas domei būtu jādara. Man arī kā rīdziniekiem ir nesaprotami, kāpēc viņš grib pamest šo amatu, kad ir acīmredzamas lietas, kas jādara," klāstīja Kariņš.

Pie viņiem Ušakova un Amerika pēdējos mēnešos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir veicis kratīšanas krimināllietā par vērienīgu korupciju pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", tomēr neviens no viņiem nav ticis aizturēts vai atzīts par aizdomās turēto saistībā ar šo skandālu.

Veicot procesuālās darbības, KNAB veica kratīšanu Rīgas mēra kabinetā un dzīvesvietā. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka kratīšana notikusi arī Amerika dzīvesvietā, taču viņš pats nekādus komentārus par to nesniedza, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra.

Pēc notikušā Ameriks tomēr paziņoja par atkāpšanos no vicemēra amata, savu vietu atvēlot partijas biedram Burovam. Tikmēr Ušakovs, neraugoties uz KNAB darbībām, amatu neatstāja, norādot, ka arī viņa sirdsapziņa esot tīra un primārais uzdevums esot nodrošināt stabilu pašvaldības darbu.

Ja Ušakovs un Ameriks tiks ievēlēti EP, viņiem tiks nodrošināta līdzīga imunitāte kā Saeimas deputātiem.

EP vēlēšanas gaidāmas 25. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!