Tautas saskaņas partijas (TSP) dome pirmdien nolēma aicināt Saeimas frakciju rosināt izteikt neuzticību Induļa Emša (ZZS) vadītajai valdībai.
TSP valdību neatbalstīs

TSP dome norāda, ka no pirmdienas izbeidz atbalstīt Emša valdību, jo tai ir bijis pietiekami daudz laika, lai meklētu izglītības reformas problēmu risinājumus, taču tas neesot darīts.

Pēc TSP domes sēdes izplatītajā paziņojumā norādīts, ka jau pirmajās Emša vadītās valdības dienās TSP paziņoja par atbalstu jaunajam Ministru kabinetam, "cerot uz sadarbību divos Latvijas sabiedrībai svarīgu problēmu risinājumos - valsts naudas pārdali iedzīvotāju sociālajām vajadzībām un starpnacionālās spriedzes mazināšanu, ko izprovocējusi bēdīgi slavenajā Izglītības reformā iekļautā norma par mācībvalodas proporciju 60:40".

Izprotot valdošās koalīcijas iekšējās pretrunas, kā arī stereotipus, kas radīti ap izglītības reformu, TSP ne reizi vien esot izrādījusi iecietību un elastīgumu kompromisa sasniegšanai, kas varētu apmierināt gan reformas noliedzējus, gan tās iniciatorus. "TSP aprobežojās ar brīdinošiem paziņojumiem par Ministru kabineta atbildību par skolēnu protesta akcijām un to sekām. Pēc valdības vadītāja lūguma TSP atlika lēmumu par atbalstu šai valdībai līdz 1.septembrim," teikts paziņojumā.

Nenoliedzot veiksmīgo sadarbību sociālajā jomā, TSP ar nožēlu konstatē, ka "valdošā koalīcija faktiski ir atteikusies risināt ar izglītības reformu saistītās problēmas, kas joprojām saglabā bīstamu starpnacionālu spriedzi sabiedrībā".

Balsojums par neuzticības izteikšanu Emša valdībai, visticamāk, notiks nākamnedēļ, jo saskaņā ar Saeimas kārtības rulli tam jābūt ne ātrāk kā piecas un ne vēlāk kā desmit dienas pēc ierosinājuma saņemšanas.

TSP priekšsēdētājs Jānis Jurkāns žurnālistiem sacīja, ka šīs valdības dienas ir skaitītas un tai neesot neviena risinājuma, par ko nebūtu jākaunas. Viņš pauda pārliecību, ka, iespējams, arī pārējās opozīcijas partijas, tikai ar citu motivāciju, atbalstīs Emša valdības demisiju.

"Valdības rīcības rezultātā notiek jaunas pretošanās akcijas un mācību procesa pārtraukumi, ko visu mums personīgi Emsis solīja novērst," teica Jurkāns.

Savukārt TSP Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs uzsvēra, ka Emsis TSP biedrus "vienkārši ir pievīlis".

"Mēs esam vīlušies, ja nevar uzticēties premjeram, kas krāpj deputātus," sacīja Urbanovičs.

Tomēr Jurkāns norādīja, ka partija turpmāk balsojumos Saeimā, ja tie saskanēs ar TSP pamatnostādnēm, atbalstīs valdības sagatavotos projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!