Latvijas diplomāti un Eiropas amatpersonas trešdien saskaņojušas Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) līguma tekstu, kas bija nepieciešams, lai pārbaudītu, vai vienošanās juridiski precīzi atbilst iestāšanās sarunās panāktajiem nosacījumiem.
Tomēr darbs pie iestāšanās līguma ar to nav beidzies, jo līdz marta beigām saskaņotais teksts vēl jāiztulko visās ES dalībvalstu un kandidātvalstu, tostarp latviešu, valodās, BNS informēja Ārlietu ministrijas preses centrā. Ceturtdien Latvijas vēstnieks ES Andris Piebalgs ES prezidējošai valstij Grieķijai paziņoja par Latvijas piekrišanu līguma tekstam angļu valodā. Līgums būs pilnībā saskaņots, kad arī pārējās kandidātvalstis paziņos par piekrišanu.

Līgumu Eiropas Padomē paredzēts apstiprināt 14.aprīlī, pirms tam saņemot Eiropas Parlamenta piekrišanu un Eiropas Komisijas atzinumu. Latvijā šo līgumu apstiprinās valdība, bet 16.aprīlī to svinīgi parakstīs visas dalībvalstis un kandidātvalstis. No Latvijas puses iestāšanās līgumu parakstīs premjers Einars Repše, ārlietu ministre Sandra Kalniete un Latvijas vēstnieks ES Andris Piebalgs.

Jau vēstīts, ka pērn decembrī Kopenhāgenā Latvija noslēdza iestāšanās ES sarunas un Latvija panākusi lielāko pārejas periodu skaitu no visām kandidātvalstīm, panākot arī daudz labākus uzlabojumus nekā cerēts lauksaimniecības sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!