Foto: LETA

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA) vērsies ar vēstuli Saeimas Nacionālās drošības komisijā, aicinot rast risinājumu, lai tiktu izstrādāts tiesiskais regulējums nekustamā īpašuma "Maskavas nams" atsavināšanai.

Kā informē Rīgas domē, politiķis ir pārliecināts, ka īpašumu nacionalizēšana būtu "nacionālās drošības interesēs, ņemot vērā, ka tas vienmēr kalpojis kā Krievijas Federācijas aktivitāšu atbalsta punkts Latvijā".

Ratnieks iepriekš jau vērsās Valsts Drošības dienestā (VVD) ar lūgumu sniegt savu vērtējumu par šā īpašuma nozīmi Latvijas drošībai. VDD sniedzis savu apliecinājumu, ka Maskavas nams jau kopš dibināšanas ir darbojies kā Krievijas Federācijas atbalsta punkts dažādām Krievijas īstenotām un pret Latvijas Republikas interesēm vērstām ietekmes aktivitātēm.

Īpaši tas izpaužoties pašreizējos ģeopolitiskos apstākļos, kas nosaka vajadzību Krievijas Federācijas varas institūcijām arvien intensīvāk izmantot jebkuru tai pieejamu instrumentu īstenotās agresijas attaisnošanai. Maskavas nama pastāvēšana saistībā ar līdz šim sniegto ieguldījumu Krievijas ietekmes aktivitāšu nodrošināšanā turpina radīt apdraudējumu valsts drošībai.

Ratnieks uzskata, ka nams "ir bijis maigās varas līdzeklis, ko apliecina Krievijas amatpersonu un tautiešu regulārās satikšanās un kalpošana prokremliskajai ideoloģijai". Viņaprāt, Latvijas mērogā būtu jāapzina arī citi šim līdzīgi īpašumi, kuri būtu nacionalizējami.

Domē piebilst, ka savulaik Satversmes aizsardzības birojs jau paudis viedokli, norādot, ka Maskavas nams Rīgā darbojies kā Krievijas maigās varas līdzeklis.

Jau ziņots, ka tieslietu ministrija pērn sākusi darbu pie speciāla likuma izstrādes, lai atsavinātu īpašumus "Maskavas nams", "Jantarnij Bereg" un "Belorusija" atsavināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!