Foto: F64
Patlaban saslimšana ar Covid-19 konstatēta 67 Rīgas izglītības iestādēs, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Kā liecina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta apkopotā informācija, Covid-19 skāris 32 skolas un 34 pirmsskolas izglītības iestādes, kopā 67 iestādes, no tām vienai, Rīgas Strazdumuižas vidusskolai- attīstības centram visai izglītības iestādei noteikta karantīna un mācības notiek attālināti, īstenojot C mācību modeli.

Esošā statistika liecina, ka saslimuši 23 skolēni, 30 pedagogi un 16 tehniskie darbinieki.

Vilde sacīja, ka no šodienas darbu atsāk Rīgas 8. pirmsskolas izglītības iestāde, kurai bija noteikta visas iestādes karantīna un jau darbu atsākusi Rīgas 80.pirmsskolas izglītības iestāde, kurai arī bija noteikta karantīna visai iestādei.

Šonedēļ karantīna kādai klašu grupai vai pirmsskolas grupai vai kantaktpersonām beigsies sešās skolās un divās pirmskolās.

Pašlaik 13 Rīgas pašvaldības skolās noteikts attālināts vai daļēji attālinātu mācību modelis 5.-6.klašu skolēniem.

Kā vēstīts, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pirmdien paziņoja, ka bērniem vecumā no 10 līdz 14 gadiem pēdējās divās nedēļās novērojams Covid-19 saslimstības pieaugums.

Viņš stāstīja, ka skolās var novērot izmaiņas, kas notiek, ja tiek īstenoti ierobežojumi un piesardzības pasākumi, piemēram, kad skolas tiek slēgtas vai ir brīvlaiks.

Šodien SPKC plāno veikt padziļinātu analīzi par vecuma grupām, tomēr jau tagad Perevoščikovs varot teikt, ka laikā, kad tika noteikti ierobežojošie pasākumi, pusaudžiem vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem saslimstība esot stabilizējusies. Pēc tam gan atkal esot novērots pieaugums, kamēr netika pasludināti jaunie ierobežojošie pasākumi. Tagad situācija šai vecuma grupā atkal esot stabilizējusies.

Viņaprāt, kopumā situācija gan liecinot, ka cilvēki var inficēties ne tikai skolā.

Savukārt vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem eksperts redzot, ka pēc saslimstības krituma pašlaik faktiski divas nedēļas novērojams "pietiekami intensīvs saslimstības pieaugums". Izteikti tas esot 11 un 12 gadu vecuma posmā.

Perevoščikovs gan uzsvēra, ka tie ir provizoriskie dati, šodien vēl tos plānots "pārskatīt uzmanīgāk".

SPKC pārstāvis atzina, ka arī maziem bērniem, kuri apmeklē bērnudārzus, ir vērojams neliels Covid-19 saslimstības pieaugums, bet tur kopējā saslimstība vēl esot pietiekami zema. Eksperts uzsvēra, ka līdz sešiem gadiem saslimstība ir krietni zemāka, nekā jebkurā cita vecuma grupā.

Lūgts komentēt infekcijas izplatīšanos bērnu starpā, Perevoščikovs skaidroja, ka pētījumi liecina, ka bērni ir mazāk infekciozi, salīdzinot ar pieaugušajiem, kaut vīrusa daudzums pie akūtas infekcijas bērniem un pieaugušajiem ir līdzīgs.

"Faktiski no bērniem slimība var izplatīties, bet retāk nekā starp pieaugušajiem," teica Perevoščikovs, vienlaikus uzsverot, - ja bērnu skaits grupiņā ir neliels, tad ir daudz vieglāk ievērot distanci un vēdināt telpas, bet, ja klasē ir 30 bērni, tad to ievērot ir grūtāk. Ja telpā ir kāds Covid-19 pozitīvs audzēknis, tad vīrusa koncentrācija telpā pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!