Masveida saslimšanu Preiļu rajona Sutru pamatskolā izraisījis biezpiens ar krējumu, ko skolas ēdnīcā nobaudījuši skolēni un pedagogi, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) preses sekretāre Ieva Lasmane.
Izmeklēšanas laikā atklājies, ka biezpiens ar krējumu vairākas stundas uzglabāts istabas temperatūrā. Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā skolas pārtikas blokā nevarēja uzrādīt pavadzīmes daļai no krējuma, kas tika izmantots ēdiena pagatavošanai, līdz ar to nav dokumentu, kas apliecinātu produkta kvalitāti. Skolas ēdināšanas blokā nav nodrošināti atbilstoši apstākļi darbinieku personīgās higiēnas ievērošanai.

Atsevišķie saslimšanas gadījumi pirms un pēc pacēluma liecina par infekcijas izplatīšanos arī kontakta ceļā, pauda Lasmane.

''Par sodu ēdnīcai lemsim nākamnedēļ, kad būsim saņēmuši Sabiedrības veselības aģentūras atzinumu. Plānots, ka tas varētu notikt pirmdien," pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Vilne.

Skolas direktors Māris Grigalis pastāstīja, ka ēdnīcā strādā pavāres, kurām algu maksā vietējā pašvaldība, bet produktus ēdnīcai piegādā vairākas firmas. Pēc oficiāla slēdziena saņemšanas skolas vadība kopā ar vecākiem lems par tālāko rīcību. Iespējams, ēdnīca šajā mācību gadā darbu neatsāks, norādīja direktors.

"Tad, kad mums būs oficiāla vēstule, sasauksim vecāku sapulci un domāsim, ko darīt tālāk," sacīja Grigalis.

Jau vēstīts, ka Sutru pamatskolā ar zarnu infekciju saslimuši 97 cilvēki, 65 no viņiem konstatēta dizentērija, 85 saslimušie ir bērni. Masveida saslimšanas dēļ slēgta skola, taču šonedēļ mācības daļēji atsāktas, tās apmeklēja 19 no 97 skolas audzēkņiem.

Pārtikas un veterinārais dienests skolas ēdināšanas blokā konstatējis vairākus pārkāpumus - prasībām neatbilst ēdienu gatavošana un pasniegšana, nav aukstuma iekārtu pārtikas produktu uzglabāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!