Foto: F64
Par SIA "Kindercatering" konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kā rezultātā ar salmonelozi saslima 89 bērni 13 Rīgas bērnudārzos, uzņēmums saņēmis 700 eiro sodu, pavēstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Pēc viņas teiktā, PVD piemērojis augstāko iespējamo naudas sodu, kādu par šāda veida pārkāpumiem ļauj piemērot Administratīvo pārkāpumu kodekss.

Vēl papildu 200 eiro naudas sods piemērots par higiēnas prasību pārkāpumiem, kas konstatēti SIA "Kindercatering" telpās, uz kurām uzņēmums bija spiests pārcelties pēc tam, kad PVD antisanitāro apstākļu dēļ apturēja uzņēmuma darbību iepriekšējās telpās.

Tāpat uzņēmumam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm, kā arī jāsedz laboratorisko izmeklējumu izmaksas.

Jau ziņots, ka vairākos privātajos bērnudārzos, kuros ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Kindercatering", tika konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi.

Pēc Slimības profilakses un kontroles centrs informācijas saņemšanas PVD veica pārbaudi uzņēmumā SIA "Kindercatering", kur konstatēja rupjus higiēnas prasību pārkāpumus, kā arī produktus ar beigušos derīguma termiņu.

Nepietiekamu tīrīšanu un dezinfekciju uzņēmuma telpās apstiprināja arī laboratorisko izmeklējumu rezultāti, kas uzrādīja augstu piesārņojuma līmeni uz virtuves iekārtu un ūdens krāna virsmām, kā arī izmeklētajos pārtikas produktos identificētās baktērijas liecina par produkta zemu kvalitāti.

PVD pārbaudēs ir secinājis, ka antisanitārie apstākļi SIA "Kindercatering" virtuvē radīja labvēlīgus apstākļus salmonelozes uzliesmojumam. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs, noslēdzot epidemioloģisko izmeklēšanu, savā gala slēdzienā norāda, ka bērnu saslimšanā vainojama piesārņotas pārtikas lietošana uzturā. Visiem bērnudārziem, kuros konstatēti saslimšanas gadījumi, pārtiku piegādājis SIA "Kindercatering".

Inficēties ar salmonelozi var, cilvēka organismā nokļūstot pavisam niecīgam salmonelozes ierosinātāju daudzumam, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, gaļu, olas, pienu, piena produktus u.c., kā arī, lietojot uzturā ēdienus, kas pagatavoti higiēnas prasībām neatbilstošos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!