Foto: LETA

Rudenī gaidāms saslimstības ar Covid-19 pieaugums, taču sliktākajā scenārijā saslimstība Latvijā var augt jau tuvāko divu nedēļu laikā, piektdien medijiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Septembrī, oktobrī mums ir jārēķinās ar nopietnu saslimstības pieaugumu," norādīja ministrs, piebilstot, ka tas būs saistīts ar to, ka cilvēkiem beigsies atvaļinājumi, atsāksies skola un notiks lielāka pulcēšanās iekštelpās – transmisijas ķēdes atkal sāks darboties.

Paredzamais saslimstības pieaugums saistīts ar Covid-19 delta paveida izplatību Latvijā, kas iepriekš zināms kā Indijas vīrusa paveids, kā arī tā lipīgumu. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, šobrīd Latvijā delta paveids ir konstatēts 79% atklāto saslimšanas gadījumu.

"Gandrīz visi gadījumi, kas Latvijā tiek atklāti, ir ar jauno delta paveidu," norādīja Pavļuts.

Viņš sacīja, ka jārēķinās ar to, ka saslimstība var augt ļoti strauji, kā tas ir bijis citās valstīs. Šobrīd vēl "situācija ir vadāma" un 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju vēl ir "puslīdz saprotamā teritorijā".

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 7308 Covid-19 testi, reģistrēti 82 inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par diviem mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju: 37,6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!