Latvijā piecu gadu laikā piecas reizes palielinājusies saslimstība ar vīrushepatītu C jeb dzelteno kaiti. Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūras (VSMTA) Veselības departamenta sagatavotais pārskats "Tautas veselība un veselības aprūpe Latvijā 1991-2000" liecina, ka 1995.gadā bijuši 2,4 akūti dzeltenās kaites saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet 2000.gadā - 12,2.
Palielinājusies arī saslimstība ar vīrushepatītu B - no 19,61 1995.gadā līdz 29,4 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pērn.

VSMTA pārskatā teikts, ka sevišķi strauji pieaug saslimstība ar hronisku dzelteno kaiti, kas bieži noris bez simptomiem, tā apgrūtinot uzskaiti. Saslimstība pieaug, palielinoties intravenozo narkomānu skaitam, jo vīruss izplatās ar asinīm.

Saslimšanas ar vīrushepatītiem gadījumi tiek atklāti katru dienu, bet īpaši bīstams ir C hepatīts, pret kuru nav vakcīnas (kā pret B hepatītu) un kas noris gandrīz bez simptomiem.

Dzeltenās kaites izplatīšanās ceļi ir intravenozā narkomānija un seksuālā transmisija. Pēc inficēšanās aknu šūnās vairojas vīruss, kas rada aknu iekaisumu, bet neārstēta šī slimība pāriet aknu cirozē. 50% gadījumu aknu cirozes rašanās cēlonis ir hepatītu vīrusi, pārējos gadījumos - alkoholisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!