Foto: AFI
Satiksmes ministrijas piemērs, veiksmīgi strādājot bez parlamentārā sekretāra, kuru tuvākajā laikā nav plānots izraudzīties, varētu rosināt diskusiju par šā amata lietderību. Savulaik vairāki "Jaunā laika" ministri jau bija atteikušies no parlamentārā sekretāra. Tagad bez tā joprojām ir vienīgi SM, ko var saistīt ar nespēju politiski vienoties, trešdien ziņo laikraksts "Diena".

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš, tāpat kā Klāvs Olšteins, strādā Tautsaimniecības komisijā, uzskata, ka SM projektus komisijā un Saeimas sēdē parlamentārā sekretāra vietā var aizstāvēt arī deputāti.

SM parlamentārā sekretāra jautājums pašlaik nav aktuāls, laikrakstam sacījis gan ministra pārstāvis Aivis Freidenfelds, gan Zaķis. Satiksmes ministrs Aivis Ronis nav nevienas partijas biedrs. Politisko atbildību par šī ministra darbību dala "Vienotība" un Olšteina vadītā sešu deputātu grupa, kura atdalījās no Zatlera Reformu partijas.

Olšteins apstiprina, ka sešu deputātu grupa parlamentārā sekretāra amatam bija izvirzījusi Guntaru Galvanovski, kurš esot atteicies. Zināms, ka vienubrīd bija doma šo darbu uzticēt opozīcijā esošajam "Saskaņas centram", amatam deleģējot Saeimas deputātu Ivaru Zariņu. Viņš laikrakstam atzina, ka ticies ar ministru un runājis par nozares attīstību, bet neatbildēja, vai saruna bijusi arī par konkrēto posteni.

Atšķirībā no "Vienotības" pārstāvjiem Olšteins uzskata, ka cilvēki ministrijas pārraudzīto uzņēmumu valdēs būtu jāizvērtē tuvākajā laikā. Viņš ir saskaitījis aptuveni 20 personas, kas nav nozares profesionāļi, bet ielikti politisku motīvu dēļ. Piemēram, Ventspils brīvostas valdē ir Artis Stucka, bet Rīgas brīvostas valdē - Juris Vaskāns. Olšteins uzskata, ka būtu jāizvērtē "arī tāds cilvēks kā Arnis Luhse", kurš ticis virzīts Rīgas lidostas vadītāja amatā kā politiska persona.

Olšteins ir pārliecināts, ka "ar ministru atradīsim kopīgu valodu, bet mēs esam līdzatbildīgi par šīs ministrijas darbu". Viņaprāt, vienīgi brīvostu valdēs varētu būt partiju pārstāvji, bet uzņēmumos svarīgi izraudzīties profesionāļus, lai viņu darbību neietekmētu valdību maiņas. Satiksmes ministrija jau nomainījusi AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdi, konstatējot pārkāpumus tās darbībā. No valdes atsauca ar ZZS saistīto Olgu Pētersoni un Ivaru Bārdiņu, kā arī Ainaru Vilnīti. Viņu vietā būs Vladimirs Kononovs un Guntis Karps, kuri raksturoti kā nozares profesionāļi. Valdē palika Vilnis Urbanovičs, kas tajā ir kopš 2006. gada, kā arī Aivars Siliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!