Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komiteja ir satraukta par sektu izplatības palielināšanos Latvijā.

Kā otrdien preses konferencē žurnālistiem stāstīja komitejas līdzpriekšsēdētājs kristīgais psihologs Oļegs Ņikiforovs, pēdējā laikā pie organizācijas pēc palīdzības vēršas vairāki cilvēki, kuri ir kļuvuši par dažādu sektu upuriem, zaudējot kritisko domāšanu, kā arī sektām ziedojuši visu savu iedzīvi.

Kā stāstīja psihologs Viktors Jolkins, upuru skaits palielinās, jo pēdējā laikā ir parādījušās jaunas sektas, kuras darbojas dažādās, skaidri neformulētās jomās - psiholoģijā, filozofijā, dziedniecībā. Sektas organizē cilvēki, kuri sevi profesionāli nav realizējuši, bet, izlasot kādu grāmatu, apmeklējot kādu semināru vai mācoties pie kāda guru, veido savu mācību, kurai, izmantojot dažādas psiholoģiskas ietekmes metodes, pakļauj daudzus cilvēkus.

Šie cilvēki, kuri uzdodas par garīgajiem līderiem, spekulē ar kolektīvu atbildību, tādējādi cilvēkos veidojas stipra vainas sajūta pret grupu.

Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejas pārstāvji preses konferencē uzsvēra, ka viņiem nav pretenziju pret dažādām Austrumu mācībām, ko cilvēki praktizē, bet gan pret sektām, kuras ar cēliem mērķiem par labdarību, garīgo izaugsmi un tamlīdzīgiem cilvēkus pakļauj sev, kā dēļ cilvēki zaudē kritisko domāšanu, aiziet no mājām, ģimenēm, zaudē draugus, īpašumus.

Pēdējā laikā vairāki cilvēki pie Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejas vērsušies par garīgās izaugsmes skolu "Ceļš caur atmošanos" un tās skolotāju Genādiju Givinu, kurš ar parastajiem cilvēkiem reāli netiekas, bet tiek piedāvāts apmeklēt maksas seminārus, kuros sola atvērt logus uz Dieva pasauli. Šajā skolā no cilvēka tiek prasīta pilnīga pakļaušanās garīgajam skolotājam.

Kā nākamo piemēru preses konferences organizatori minēja mūnistu kustību, kuru 1954.gadā izveido 1920.gadā dzimušais korejietis San Mjun Mūns, un Latvijā tā darbojas kā "Starptautiskais miera fonds" un tās galvenais koordinators Latvijā ir bijušais Saeimas deputāts Leons Bojārs.

"Šīs organizācijas pārstāvju viens no galvenajiem mērķiem ir iekļūt skolās, valsts iestādēs, kas pēdējā laikā šai kustībai arī izdodas, organizējot dažādas vides sakopšanas talkas, konferences. Bojāra aktivitātes atbalsta Gaujas nacionālā parka, Rāznas nacionālā parka, Botāniskā dārza pārstāvji, vairāku augstskolu - Transporta un sakaru institūta, Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Latvijas Universitātes (LU), Nacionālās aizsardzības akadēmijas - atsevišķi mācībspēki, kas iesaistīti šīs organizācijas darbībā," stāsta Jolkins.

Savā pieredzē dalījās likvidētā Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centra (RBTAC) bijušais direktors Jānis Gulbis, pie kura jau pirms vairākiem gadiem vērsušies vecvecāki, stāstot savus bēdu stāstus par to, ka bērni ir sektām aiznesuši visas mantās, atstājuši bērnus bez uzraudzības. Gulbis novērojis, ka dažādas sektas ar dažādiem evaņģelizācijas, labdarības pasākumiem aktīvi interesējas par iespējām iekļūt skolās, jo īpaši internātskolās, tādējādi iegūstot varu pār jauniešiem, kuri ar laiku kļūst par organizāciju melnā darba darītājiem.

Gulbis stāstīja, ka Bojārs viņam lūdzis piedalīties Starptautiskajai ģimenes dienai veltītajā konferencē, kas notikusi 13.maijā Transporta un sakaru institūtā un kurā par Latvijas ģimeņu situāciju uzstājies ne tikai viņš, bet arī augstskolu profesori. "Šajā konferencē nebija runa par mūnistu kustību, taču 15.maijā notika cita konference Latvijas Miera vēstniecības telpās, kuru viņš neesot apmeklējis, bet pieļauj domu, ka tajā varētu būt bijušas jau citas sarunas," pieļāva Gulbis.

Preses konferences dalībnieki uzmanību vērsa arī uz komerckultiem, par ko liecinot pilsētā daudzviet izvietotie sludinājumi ar darba piedāvājumiem. "Šajos sludinājumos nav neviena vārda par firmas nosaukumu, toties cilvēki tiek aicināti uz pārrunām, kurās viņiem uzdod daudzus, dažādus jautājumus un organizē seminārus, kuros stāsta veiksmes stāstus par to, kā atsevišķi cilvēki ir kļuvuši par miljonāriem, tādējādi preces pārdošana kļūst par mācību. Viens no komerckultu piemēriem ir "Herbalife". Nereti cilvēki aizņemas naudu, lai varētu iegādāties preces tirdzniecībai, un, nespējot tos pārdod tālāk, grimst parādos," stāstīja Jolkins.

Savukārt Jaunā paaudze sludinājumos sola atbrīvošanu no narkotiku atkarības, neminot ne vārda, ka par šo pakalpojumu būs jākalpo šai draudzei.

Ņikiforovs stāstīja, ka par šiem krāpnieciskajiem darījumiem viņi informējot arī valsts tiesībsargājošās institūcijas. Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komiteja uzskata, ka sabiedrībai ir jāziņo par šādiem krāpniekiem, kuri iznīcina ģimenes, izputina iedzīves un padara cilvēkus atkarīgus no kādas sektas. Organizācija sniedz bezmaksas konsultācijas sektu upuriem pa bezmaksas tālruni 29987558 vai e-pastu "antisekt@inbox.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!