Foto: LETA

Tiesībsargs aicina Saeimu Satversmē nostiprināt tiesībsarga institūcijas statusu un neatkarības garantijas, jo konstitūcijā iekļautas ombuda institūcijas ir stabilākas un mazāk pakļaujas īslaicīgām politiskām kaislībām, informēja biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Šādu priekšlikumu tiesībsargs ir nosūtījis Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai. Viņš aicina papildināt Satversmi ar atsevišķu nodaļu "Tiesībsargs", kurā noteiktu tiesībsarga institūcijas tiesisko statusu, darbības mērķi un neatkarību. Satversmē jau šobrīd līdzīgā veidā ir nostiprināta Valsts kontroles neatkarība, norāda birojs.

Papildinot konstitūciju ar atsevišķu sadaļu par tiesībsarga institūciju, tiktu nostiprināts Satversmē ietvertais varas dalīšanas princips un izslēgtas jebkādas šaubas par tiesībsarga piederību kādam no valsts varas atzariem.

"No Latvijas iedzīvotāju un demokrātiskas valsts interešu viedokļa nozīmīgi, lai tiesībsarga institūcija nav ietekmējama un nepakļaujas īslaicīgām politiskām kaislībām," uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Birojs izpētījis, ka tiesībsarga jeb ombuda statusu savās konstitūcijās ir nostiprinājusi lielākā daļa Eiropas valstu, tajā skaitā Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Somija, Dānija, Vācija un pat Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!