Foto: F64
Divas dienas pirms parakstu vākšanas noslēguma pietrūkst vēl gandrīz 103 tūkstoši parakstu, lai ierosinātu Satversmes grozījumus, kas paredz ieviest valsts un pašvaldību skolās obligātu izglītību tikai valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija informē, ka līdz otrdienai par VL-TB/LNNK rosinātajiem grozījumiem Satversmē parakstījušies 50 304 pilsoņi. Lai ierosinātu grozījumus, nepieciešami vismaz 153 232 vēlētāju paraksti, kas nozīmē, ka pietrūkst vēl 102 928 balsis.

Jau vēstīts, ka parakstu vākšana par nacionālās apvienības VL-TB/LNNK rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas paredz jau no nākamā gada valsts un pašvaldību skolās bērnus mācīt tikai latviešu valodā, sākās 11.maijā. Parakstīties var 622 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 45 parakstu vākšanas vietās ārzemēs. Parakstu vākšanas vietu adreses un darba laikus vēlētāji var noskaidrot pašvaldībās, pa CVK uzziņu tālruni 67049999 un CVK mājas lapā internetā.

Parakstu vākšana noslēgsies ceturtdien.

Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem. Ja izdosies savākt nepieciešamo parakstu skaitu, Valsts prezidents Satversmes grozījumus nodos Saeimai. Ja Saeima tos pieņems ar grozījumiem pēc satura vai noraidīs, tad notiks referendums, kur grozījumiem jāgūst vismaz puses no visiem balsstiesīgiem atbalsts.

VL-TB/LNNK kopā ar biedrību "Sargi valodu un Latviju" izdevās savākt 10 000 vēlētāju parakstu, lai ierosinātu grozījumus Satversmē, kas paredz Satversmes 112.pantu papildināt ar nosacījumu, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā", kā arī ierosina pārejas noteikumu, nosakot, ka "ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!