Foto: LETA

Politisko partiju apvienības “Saskaņas centrs” (SC) deputāti ir iesnieguši prasību Satversmes tiesā (ST), lūdzot atcelt Saeimas 2012.gada 1.novembrī pieņemtos grozījumus Administratīvā procesa likumā, kas paredz jaunas valsts nodevas par tiesāšanos.

Apstrīdētie likuma grozījumi paredz, ka par pieteikumu, kurā lūgts ierosināt administratīvo lietu, būs jāmaksā 20 latu valsts nodeva, par apelācijas sūdzībām - 40 latu, bet par kasācijas sūdzībām - 50 latu apmērā. Savukārt par lūgumiem par pagaidu aizsardzību būs jāmaksā 10 latu valsts nodeva, portālu "Delfi" informēja SC Saeimas frakcijā.

Iepriekš likums noteica, ka par pieteikumu par lietas ierosināšanu tiesā valsts nodeva bija 20 lati, par apelācijas sūdzību -10 lati, bet par kasācijas sūdzību kasācijas sūdzību un blakus sūdzību valsts nodeva nebija jāmaksā, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā.

SC uzskata, ka pērn pieņemtie likuma grozījumi, ar kuriem palielināta valsts nodeva, neatbilst Satversmes 92.pantā noteiktajām tiesībām uz taisnīgu tiesu, jo arī personām ar ierobežotiem finanšu resursiem tiesai jābūt pieejamai.

SC atgādina, ka sākotnēji administratīvā tiesas procesa mērķis bija skatīt lietas vispār bez valsts nodevu maksāšanas.

SC deputāts Andrejs Elksniņš atzīst, ka likuma grozījumu mērķis bija "samazināt pieteikumu skaitu tiesās un to noslogotību, taču šāda rīcība ir aplama un greiza. Saeimai vajadzēja nevis ierobežot tiesas pieejamību, bet stiprināt administratīvo procesu iestādēs. Bija un ir jāievieš precīzāku lēmumu argumentāciju. Jāievieš arī alternatīvo strīdu risināšanas institūtu - mediāciju, kā arī lēmumu apstrīdēšanu augstākajā iestādē. Ir jāvērtē, kā iespējams uzlabot administratīvo procesu kopumā".

SC uzskata, ka nodevas palielinātas bez jebkāda sociālekonomiskā pamatojuma, bez argumentācijas un neievērojot samērīguma principu.

"Kā tas var būt, ka strīdoties par 30 latu pabalstu, pieteicējam par lietas ierosināšanu nodevās vien jāsamaksā no 20 līdz 60 latiem?", retoriski vaicā deputāts.

Iepriekšējos valsts nodevas apmērus - 10 lati par pieteikuma iesniegšanu un 5 lati par apelācijas sūdzības iesniegšanu - ST atzinusi par salīdzinoši nelielām summām, kas pieteicējiem bija jāmaksā, taču ar apstrīdētajiem grozījumiem Administratīvā procesa likumā, kas ievērojami palielināja šīs summas, tiesības uz tiesas pieejamību tika ierobežotas pēc būtības, uzskata SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!