Foto: DELFI

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu, kurā apstrīdēta svešvalodas lietošana ēkas numura zīmē.

Lieta ierosināta pēc Ludmilas Rjazanovas pieteikuma, kurā minēts, ka viņa uz sev piederoša nekustamā īpašuma bija piestiprinājusi ēkas numura zīmi, kurā ielas nosaukums līdztekus valsts valodai ir atveidots arī svešvalodās - angļu un krievu valodā. Šādas norādes pārkāpjot Valsts valodas likumu, tādējādi pieteikuma iesniedzējai piemērots administratīvais sods, informēja ST.

Valsts valodas likums paredz, ka Latvijā vietu nosaukumi veidojami un lietojami valsts valodā. Tāpat likums paredz, ka šis noteikums attiecināms arī uz privātām iestādēm, organizācijām, uzņēmumiem, kā arī pašnodarbinātajām personām, kuras, pamatojoties uz likumu vai citu normatīvo aktu, veic noteiktas publiskas funkcijas.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētās normas nesamērīgi ierobežo viņas tiesības uz privāto dzīvi un mājokļa neaizskaramību.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 6.martam iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 4.jūnijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!