Satversmes tiesa atzinusi par neatbilstošiem Satversmei Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) apstiprinātos izmeklēšanas cietumu iekšējās kārtības noteikumus daļā par pārtikas sūtījumu un pienesumu aizliegumu, informēja Satversmes tiesas preses sekretāre Ingrīda Stroda.
Šī ir pirmā lieta, kurā Satversmes tiesa apmierinājusi privātpersonu iesniegtu sūdzību par kāda normatīvā akta neatbilstību likumam. Lieta tika izskatīta rakstveida procesā. Lieta bija ierosināta pēc divu apcietināto personu - Kaspara Zandberga un Aivara Andersona konstitucionālajām sūdzībām. Satversmes tiesa konstatējusi, ka šī iekšējās kārtības noteikumos iekļautā norma izdota, pārkāpjot pilnvaru robežas.

Lietas pamatā ir abu ieslodzīto neapmierinātība ar kārtību, kādā soda izciešanas vietās ieslodzītajiem atkarībā no viņu statusa - notiesātais vai apcietinātais - tiek piešķirtas tiesības saņemt pienesumus, tomēr formāli Satversmes tiesā apstrīdētajos TM noteikumos nav iekļautas normas par pienesumiem un to saņemšanas kārtību.

Lieta ierosināta par Tieslietu ministrijas (TM) pagaidu noteikumu "Par aizdomās turēto, apsūdzēto, tiesājamo un notiesāto personu tiesāšanas kārtību izmeklēšanas ietvaros" atbilstību Satversmes 95. un 111.pantiem. TM abu ieslodzīto personu apstrīdētos pagaidu noteikumus ar rīkojumu apstiprinājusi šā gada 9.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!