Foto: Shutterstock
Iniciatīvas "Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam" autore Liāna Hiršsone un pensionārs Valdis Vītolsons Satversmes tiesā (ST) iesnieguši konstitucionālas sūdzības par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) prettiesisko būtību, informēja iniciatīvas autore.

Hiršsone un Vītols ST apstrīd likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" piekto pantu, kas regulē atvieglojumus NĪN maksātājiem, tiktāl, ciktāl tas neparedz NĪN atvieglojumus personām, kurām nav pietiekamu ienākumu, lai varētu samaksāt nekustamā īpašuma nodokli par savu vienīgo mājokli

Tiek apstrīdēta šī panta atbilstība Satversmes 105. panta pirmajam teikumam kopsakarā ar 91. panta otro teikumu un pirmo pantu, kā arī atbilstība Latvijas Republikas Satversmes 105.panta trešajam teikumam.

Satversmes 105.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Savukārt 91.pants nosaka, ka "visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas".

Kā norāda psūdzību iesniedzēji, viņu iebildumi ir par to, ka normatīvajos aktos iztrūkst tiesiskā regulējuma, kuram demokrātiskā sabiedrībā būtu jāparedz atvieglojumi atbrīvošanai no NĪN pilnībā vai daļēji tām personām, kurām NĪN slogs vienīgajam nekustamajam īpašumam ir nepanesami augsts.

Vēstīts, ka Hiršsone un iniciatīvas atbalstītāji nosūtījuši vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, lūdzot viņu aicināt Saeimu atkārtoti lemt par šī nodokļa atcelšanu.

"Latvijas iedzīvotājiem aizvien grūtāk ir nomaksāt nekustamā īpašuma nodokli, jo tā procentu likmes ir nesamērīgi augstas, tādēļ 2016. gada martā platformā "Manabalss.lv" tika uzsākta parakstu vākšana, lai atceltu šo nodokli vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu," atklātajā vēstulē prezidentam rakstījusi iniciatīvas autore Hiršsone.

Saeima pērn lēma par 10 496 Latvijas pilsoņu iesniegto kolektīvo iesniegumu "Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam" un nodeva to izskatīšanai Ministru kabinetam (MK). 2017. gada aprīlī MK neatbalstīja priekšlikumu atcelt nekustamā īpašumu nodokli vienīgajam īpašumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!