Foto: LETA

Jūrmalas pilsētas pašvaldības domes prasību pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par lēmumu apturēt saistošos noteikumus par iebraukšanas maksu Satversmes tiesa (ST) sāks skatīt otrdien, 25.aprīlī, liecina informācija ST interneta vietnē.

Jūrmalas dome 2021.gada 30.septembrī bija pieņēmusi lēmumu no 2022.gada 1.aprīļa noteikt iebraukšanas maksu visu gadu un noteikt dienas caurlaides maksu 3 eiro. Noteikumi tika mainīti ar mērķi samazināt ik gadu pieaugošo transportlīdzekļu satiksmes intensitāti Jūrmalā un veicināt videi draudzīgāku transporta veidu izmantošanu, lai nodrošinātu vides kvalitātes saglabāšanu un iedzīvotāju veselības aizsardzību un drošību.

Dome, pieņemot šo lēmumu, balstījās uz datiem par pieaugošu satiksmes intensitāti, skaidro pašvaldībā. 2021.gada dati liecina, ka mēnešos, kad nodeva netiek piemērota - martā un oktobrī - iebraucošo transportlīdzekļu skaits ir lielāks nekā aprīlī, maijā, augustā un septembrī, kad par iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā ir jāmaksā.

Nodevas apmērs nav mainīts kopš 2014.gada, un turklāt arī pēc nodevas palielināšanas tās apmērs, salīdzinot ar maksu par auto novietošanu stāvvietās, ko iekasē citās Latvijas piejūras administratīvajās teritorijās, ir būtiski zemāks, un autostāvvietas Jūrmalas pilsētas teritorijā ir bez maksas.

VARAM ar ministra Artūra Toma Pleša rīkojumu grozījumus saistošajos noteikumos apturēja 2021.gada 17.decembrī. Kopumā ministrija secināja, ka domes saistošie noteikumi ir izstrādāti un apstiprināti, neņemot vērā sabiedrības intereses, tiem trūkstot pamatojuma un tie neesot samērīgi, kā arī tie esot pretrunā ar normatīvo aktu prasībām. Jūrmalas dome neesot spējusi pamatot būtisku tranzīta satiksmes palielinājumu Jūrmalas administratīvajā teritorijā.

Savukārt Jūrmalas domes ieskatā VARAM ministra rīkojums ir pilnībā nepamatots. Tādēļ Jūrmalas domes 2021.gada 23.decembrī pieņēma lēmumu iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu lietas ierosināšanai par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra lēmumu apturēt noteikumus par iebraukšanas maksu pilsētā. Lieta Satversmes tiesā ir ierosināta 2022.gada 3.maijā.

Kā jau rakstīts, šajā sezonā spēkā būs līdzšinējā kārtība, kas nosaka, ka no šā gada 1.aprīļa iebraukšanas maksa Jūrmalā būs 2 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!