Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecībai nepieciešamo īpašumu atsavināšanas kārtības atbilstību Satversmei, portālu “Delfi” informēja tiesas preses sekretārs Edgars Pastars.
Taču Satversmes tiesa nevērtē, vai valsts var turpināt ar LNB celtniecību saistītos darbus, jo tikai izskatīs atsavināšanas kārtības atbilstību Satevrsmei. Citas ar lietu saistītās juridiskās darbības ir sūdzības iesniedzēju un atbildētāju ziņā.

Sūdzību iesnieguši desmit Kuģu ielas un Uzvaras bulvāra ēkas dzīvokļu īpašnieki, kuri zaudēja savus īpašumus pēc to atsavināšanas bibliotēkas celtniecības vajadzībām. Viņi apstrīd atsavināšanas kārtību, jo pēc valdības šogad apstiprinātajiem noteikumiem, īpašums pārgāja valstij vēl pirms tiesa nosprieda, kādu kompensāciju valstij jāatmaksā īpašniekiem. Labprātīgi viņi nespēja vienoties ar Kultūras ministriju par kompensācijas lielumu.

Sūdzības iesniedzēji uzskata, ka valdības akceptētā kārtība aizskar Satversmē nostiprinātās tiesības uz īpašumu, turklāt nav ievērotā tiesiskā paļāvība, jo atsavināšana tika uzsākta pēc vieniem noteikumiem, bet pabeigta pēc citiem. Pieteikums ir apjomīgs un ar plašu pamatojumu, bet pieteikumā nav norādīts, vai to gatavoja kāds jurists vai juridiskais birojs.

Valdībai, kas ir šajā lietā atbildētās, līdz 4.jūlijam jāsniedz paskaidrojuma raksts.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija ir parakstījusi vienošanos par taisnīgu atlīdzību par 12 no 26 privātīpašniekiem atsavinātajiem nekustamajiem īpašumiem. Par visiem 12 atsavinātajiem nekustamajiem īpašumiem to bijušajiem saimniekiem ir izmaksāta taisnīga atlīdzība 1 177 898,01 latu apmērā. Taču ar pārējiem īpašniekiem vienoties neizdevās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!