Foto: DELFI

Satversmes tiesas (ST) tiesnešiem trešdien būs jāievēl priekšsēdētājs uz nākamo termiņu, tomēr pagaidām nav zināms, vai uz šo amatu kandidēs pašreizējais ST vadītājs Gunārs Kūtris, jo tiesas priekšsēdētāju ievēl uz trīs gadiem, taču Kūtra termiņš Satversmes tiesas tiesneša amatā beigsies jau pēc gada, noskaidroja portāls "Delfi".

ST likums nenosaka ierobežojumu, uz cik termiņiem vienu kandidātu var ievēlēt ST priekšsēdētāja amatā, taču ikviena Satversmes tiesas tiesneša amata pilnvaras ilgst desmit gadus un nav paredzēta iespēja šo termiņu pagarināt. Kūtris ST tiesneša amatā ir kopš 2004.gada februāra.

Ņemot vērā, ka ST priekšsēdētāja vēlēšanas notiek reizi trīs gados, pašlaik nav zināms, vai Kūtris, kura gaitas ST beigsies nākamgad, kandidēs uz šo amatu. Viņš arī pagaidām portālam "Delfi" atteicās komentēt savus nākotnes plānus un to, vai kandidēs uz šo amatu, vai arī pats ieteiks kādu citu kandidātu no ST tiesnešiem.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska portālam "Delfi" arī pastāstīja, ka par ST priekšsēdētāju aizklātā balsojumā ievēl vienu no Satversmes tiesnešiem. Tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi. Vēlēšanas trešdien notiks atklātā tiesas sēdē.

Kovalevska gan nekomentēja, cik kandidātu varētu būt uz ST priekšsēdētāja amatu, jo tos tiesneši nosauks un izvirzīs sēdē trešdien un iepriekš par to komentāri netiekot sniegti.

Pašreizējais ST priekšsēdētājs Kūtris šajā amatā stājās 2007. gada 31. janvārī un 2010. gadā atkārtoti ievēlēts priekšsēdētāja amatā. Viņa priekšsēdētaja pilnvaras beigsies 30. janvārī.

ST tiesneši ir Kūtris, viņa vietniece - Aija Branta, kā arī Sanita Osipova, Uldis Ķinis, Kaspars Balodis, Kristīne Krūma, kā arī Vineta Muižniece, taču viņas pilnvaras tiesneses amatā pašlaik ir apturētas.

Kūtri ST tiesneša amatam virzīja Saeimas deputāti, savukārt Brantu no sava vidus amatam ST virzīja Augstākās tiesas tiesneši. Tas nozīmē, ka nākamgad jauni kandidāti ST tiesnešu amatiem būs jāmeklē gan Saeimas deputātiem, gan tiesnešiem.

ST ir septiņi tiesneši, kurus ar Saeimas locekļu balsu vairākumu – ar ne mazāk kā 51 balsi – apstiprina Saeima.

Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus – pēc Ministru kabineta priekšlikuma, un vēl divus – pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas Republikas tiesnešu vidus.

No tiesnešu vidus virzītie kandidāti ir Ķinis un Branta, Ministru kabineta izvirzītie kandidāti ir Osipova un Balodis, bet Saeimas deputātu virzītie kandidāti ir Krūma, Kūtris un Muižniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!