Foto: LETA
Satversmes tiesu (ST) turpinās vadīt Gunārs Kūtris, trešdien sēdē nobalsoja ST tiesneši.

Kūtris, kurš jau divus termiņus ieņēmis ST priekšsēdētāja krēslu, bija vienīgais kandidāts, kuru šim amatam izvirzīja ST tiesneši. Viņš ievēlēts vienbalsīgi. Viņu kā kandidātu nākamajam tiesas priekšsēdētāja termiņam izvirzīja Satversmes tiesas tiesnesis Uldis Ķinis.

Pēc pārvēlēšanas amatā Kūtris žurnālistiem atzina, ka viņam izrādītā kolēģu uzticība nav bijusi pārsteigums, tomēr viņš neesot zinājis, kāds šis balsojums varētu būt, jo ST tiesneši šādos gadījumos viedokļus nesaskaņojot.

"Es negribētu teikt, ka tas būtu bijis pārsteigums, bet, protams, no rīta zināms uztraukums bija, jo es nezināju, kas var būt. Mēs neesam ieviesuši tādas tradīcijas, ka pirms amatu vēlēšanām tiesā tiek saskaņoti kādi viedokļi un veidotas kaut kādas koalīcijas "par" vai "pret"," teica Kūtris.

Amatā pārvēlētais ST priekšsēdētājs arī atzina – ja viņa kandidatūra nebūtu bijusi izvirzīta, viņš būtu nosaucis kāda cita kolēģa kandidatūru, kuru virzīt šim amatam. Tomēr viņš to vēlējās atstāt noslēpumā.

Kūtris ST priekšsēdētāja amatā ievēlēts uz gadu, jo 2014.gada februāra sākumā beidzas viņa pilnvaras ST tiesneša amatā.

Jautāts, kādi būtiski darbi nākamā gada laikā ST paredzami, Kūtris pieļāva, ka tiesas darba kārtībā varētu nonākt sabiedrībai aktuāli temati, par ko iespējams rosināt referendumus, bet tos viņš sīkāk nekonkretizēja.

"Es pieļauju domu, ka šī gada ietvaros varētu parādīties jautājumi, kas ir izgājuši kādu zināmu posmu caur referendumiem, vai kaut kas tamlīdzīgs, kur ir diskusijas par referendumam vajadzīgajiem jautājumiem," teica Kūtris.

Tāpat tiesai šajā gadā varētu nākties skatīt ne tik daudz no juridiskā, cik no sabiedrības viedokļa sarežģītas lietas, piemēram, kā "Latvijas Krājbankas" naudu zaudējušo klientu rosināto lietu, teica Kūtris.

ST likums nenosaka ierobežojumu tam, uz cik termiņiem vienu kandidātu var ievēlēt ST priekšsēdētāja amatā, taču ikviena ST tiesneša amata pilnvaras ilgst desmit gadus un pagaidām nav paredzēta iespēja šo termiņu pagarināt. Kūtris ST tiesneša amatā ir kopš 2004.gada februāra.

Kūtris ST priekšsēdētāja amatā stājās 2007.gada 31.janvārī un 2010.gadā viņš atkārtoti tika ievēlēts priekšsēdētāja amatā. Viņa kā ST priekšsēdētāja otrā termiņa pilnvaras beidzas 30.janvārī.

ST tiesneši ir Kūtris, Aija Branta, kura ir arī Kūtra vietniece, kā arī Sanita Osipova, Uldis Ķinis, Kaspars Balodis, Kristīne Krūma, kā arī Vineta Muižniece, taču viņas pilnvaras tiesneses amatā pašlaik ir apturētas.

Kūtri ST tiesneša amatam virzīja Saeimas deputāti, savukārt Brantu no sava vidus amatam ST virzīja Augstākās tiesas tiesneši. Tas nozīmē, ka nākamgad jauni kandidāti ST tiesnešu amatiem būs jāmeklē gan Saeimas deputātiem, gan tiesnešiem.

ST ir septiņi tiesneši, kurus ar Saeimas locekļu balsu vairākumu - ar ne mazāk kā 51 balsi - apstiprina Saeima.

Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma, un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas Republikas tiesnešu vidus.

No tiesnešu vidus virzītie kandidāti ir Ķinis un Branta, Ministru kabineta izvirzītie kandidāti ir Osipova un Balodis, bet Saeimas deputātu virzītie kandidāti ir Krūma, Kūtris un Muižniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!