Foto: F64

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) ir pieprasījis paskaidrojumus no divām notārēm, kuru vārdi nesen izskanēja saistībā ar šaubīgiem mantojumiem.

Zvērinātu notāru rīcība tiks vērtēta abos ar mantojuma tiesībām saistītajos gadījumos, portālam "Delfi" pastāstīja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Lai vērtētu zvērinātu notāru rīcības atbilstību normatīvajiem aktiem, 2. februārī Rasnačs ir pieprasījis paskaidrojumus gan notārei Dainai Andersonei, kura LTV raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" atzina, ka mantotā naudas summa nav jāuzrāda un iespējams ierakstīt jebkādu summu, gan notārei Inārai Dobbermanei. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Dobbermane izdevusi mantojuma apliecību, lai arī testaments, iespējams, bijis viltots.

Saskaņā ar Notariāta likumu gan Latvijas Zvērinātu notāru padome, gan tieslietu ministrs nevar uzlikt zvērinātam notāram nevienu no šajā likumā paredzētajiem sodiem un nevar izskaidrot viņa rīcības nepareizību, ja iepriekš nav pieprasīts rakstveida paskaidrojums, skaidroja Vitenburgs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka viens no zvērināta notāra pienākumiem ir atteikties no aktu un apliecinājumu izsniegšanas, ja no viņa tiek prasīta līdzdalība tādās darbībās, kas jau acīmredzami kalpo prettiesiskiem un netikumīgiem mērķiem.

Likums paredz, ka Latvijas Zvērinātu notāru padome vai tieslietu ministrs var ierosināt disciplinārlietu notāram pēc tiesas vai prokurora priekšlikuma, pēc personu sūdzībām vai pēc savas iniciatīvas.

Lietu iespējams ierosināt par likumu, Zvērinātu notāru kolēģijas statūtu, zvērinātu notāru profesionālās ētikas normu pārkāpumiem vai par to, ka zvērināts notārs savā darbībā pieļauj nolaidību vai nepilda savus pienākumus, vai atļaujas tādu necienīgu rīcību, kas diskreditē notāra amata stāvokli un cieņu u.c.

Latvijas Zvērinātu notāru padome par pārkāpumiem var izteikt piezīmi vai rājienu, bet tieslietu ministrs var piemērot arī tādus disciplinārsodus kā pārcelšanu citā prakses vietā uz laiku līdz gadam vai atcelšanu no amata.

Jau vēstīts, ka Andersone raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" kādam puisim, kurš sākotnēji stāstīja, ka no tēva it kā mantojis 50 tūkstošus eiro, taču vēlāk atzina, ka nauda patiesībā pieder viņam, atzina, ka mantoto naudu uzrādīt nevajag, līdz ar to iespējams norādīt jebkādu summu.

Zvērinātu notāru padome sākusi izvērtēt Andersones rīcību.

Savukārt "Nekā personīga" ziņoja, ka Tieslietu ministrijas (TM) neizdarība, pieļaujot, ka Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesei pietiek ar papīra formā iesniegtiem dokumentiem, par kuru īstumu viņa nevar pārliecināties, novedusi pie tā, ka ar viltotiem dokumentiem iespējams izkrāpt īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!