Foto: F64
Ultravioletais starojums Latvijā sasniedz vidēji augstu līmeni, un maija vidū saules staru krišanas leņķis ir tikpat liels kā jūlija beigās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Līdz šim augstākā ultravioletās radiācijas indeksa vērtība Rucavā šajā gadā reģistrēta 6. un 7.maijā, kad tā sasniedza 6,4 punktus. Piektdien, 11.maijā, tā noslīdēja līdz 5,5 punktiem, bet sestdien atkal varētu nedaudz paaugstināties.

Vislielākais ultravioletais starojums Latvijā ik gadu ir jūnijā un jūlija pirmajās dienās. Pērn un aizpērn Jāņu laikā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās attiecīgi līdz 8,3 un 8,4 punktiem, kas ir arī absolūtais rekords.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām, taču mērenās devās saules starojums cilvēka organismam ir vajadzīgs.

Laikā no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu. Sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu.

Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!