Foto: DELFI
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iegūti nepieciešamie 10 000 paraksti par brīvprātīgu vakcināciju pret Covid-19 arī turpmāk, lai iniciatīvu iesniegtu vērtēšanai Saeimā.

Iniciatīva publicēta 12. janvārī un kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Artūrs Ikvilds. Viņš pauda, ka, lai arī pašlaik runa ir par brīvprātīgu vakcināciju pret Covid-19, "Latvijā viss mainās pa dienām", un rezultātā varot gadīties, ka vismaz daļa cilvēku tikšot piespiesta vakcinēties obligāti.

Ikvilds izteica satraukumu, ka šāds liktenis varētu skart valsts dienestu un arī atsevišķu uzņēmumu darbiniekus. Viņaprāt, tas ir pretrunā cilvēka brīvās gribas tiesībām.

"Nu jau ir izskanējis arī politiķa aicinājums, ka medicīnas darbinieku vakcinēšanai nevajadzētu būt "absolūti neobligātai". Būtu neētiski un prettiesiski pielietot dažādus ietekmēšanas instrumentus, lai cilvēki vakcinētos ar vakcīnu, kad tās ilgtermiņa iedarbība vēl nav zinātniski noskaidrota, un šī vakcīna ir ārkārtējs risinājums," pauda iniciatīvas autors.

Viņaprāt, Saeimai būtu juridiski jānostiprina nosacījums, ka gan valsts un pašvaldības labā strādājošajiem un dienošajiem, gan privātā sektora darbiniekiem nedrīkstētu uzspiest vakcinēties pret Covid-19. Tāpat Ikvilds domā, ka ar likumu nepieciešams aizsargāt nevakcinētu cilvēku pret diskrimināciju, jo "ir liela daļa sabiedrības, kas rūpējas par savu veselību un ceļ imunitāti, mainot savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus, tā audzējot imūnās sistēmas kapacitāti".

Ar iniciatīvu sākotnējo izvērtēšanu nodarbojas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kura lemj par iniciatīvas tālāku virzīšanu parlamentā vai noraidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!